Hamisítványoktól hemzsegnek a brit galériák - ön meg tudja őket különböztetni a remekművektől?

Hamisítványoktól hemzsegnek a brit galériák – ön meg tudja őket különböztetni a remekművektől?

Hamisítványokkal váltották fel brit festőművészek több millió dollárt érő remekműveit hat neves brit galériában és múzeumban, amelyek arra invitálják látogatóikat, hogy nyomozzák ki a másolatokat.

Londoni, liverpooli, machesteri, cardiffi és edinburghi galériák vesznek rész a Sky Art új képzőművészeti televíziós csatorna dokumentumfilmjének elkészítésében, amelyben a múzeumlátogatóknak egyebek között meg kell különböztetniük a rosszat a jótól. A július elsején indult és augusztus végéig tartó hamisítványvadászatban a dokumemtumfilm készítői keresik a legsikeresebb képzőművészeti nyomozókat.

"Nem kell művészettörténésznek lenned ahhoz, hogy nekiláss ennek. Csupán kíváncsinak kell lenni, és meglátni a részleteket" – hangoztatta korábban Phil Edgar-Jones, a Sky Arts csatorna igazgatója, aki hozzátette, hogy tréfásan akarják elmesélni a brit képzőművészet történetét, oly módon, hogy mindenki arra bátorítsanak, közelebbről és kritikusabban és szemlélje a nagy brit művészek alkotásait.

A három hete futó Fake! The Great Masterpiece Challenge (Hamis! A nagy remekmű kihívás) nevű programba bekapcsolódók a liverpooli Walker Art Galleryben bizonyultak eddig a legeredményesebbnek, 70 százalékuk szinte azonnal észrevette, melyik műalkotást cserélték ki. Hasonlóan jól teljesítettek eddig a liverpooli Lady Lever Art Gallery látogatói, akiknek 59 százaléka fedezte fel a hamisítványt. A legkevésbé sikeresek eddig a manchesteri galérialátogatók, akiknek csak 9 százaléka ismerte fel, hogy a gyűjtemény egyik tájképe hamisítvány.

Londonban a Guildhall Art Gallery, Edinburghban a Skót Nemzeti Képtár, Cardiffban a Nemzeti Múzeum és a Manchesteri Képzőművészeti Galéria vesz részt a hamisítványvadászatban. A másolatok között van portré és tájkép.

A dokumentumfilmet a Sky Arts jövő év elején fogja bemutatni, és akkor fogják felfedni azt is, kik készítették a másolatokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek