Autentikus görög nyaralásra vágyik? Irány a Pelion-félsziget!

Ha görögországi nyaralásról van szó, többségünknek egyből a szigetvilág jut eszébe. De ne feledkezzünk meg a szárazföldi vidékekről sem! Érdemes elszakadni a felkapott üdülőközpontoktól, ilyenkor olyan, a turisták körében ismeretlen kis paradicsomokat találhatunk, mint például a Pelion hegy vonulatai mentén húzódó, azonos nevű félsziget.

Aprócska falvak, rejtélyes mítoszok, festői strandok, gyönyörű növényzet, gazdag élővilág, több ezer éves emlékek és persze nem utolsó sorban a hegyet uraló rétek és erdők várják azokat, akik úgy döntenek, hogy idén inkább a helyiek által látogatott hellén területre utaznak. Vigyázat, könnyen lehet, hogy ebből később szokás válik!

Fotó: Athanasios Gioumpasis / Getty Images Hungary

 Volos után, az autópálya végével veszi kezdetét a gyakran éles kanyarokkal és meredek szakadékokkal tarkított vidék. Ez a Görögország legszebb hegyeként emlegetett Pelion tája. A gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező magaslat a mitológia szerint a kentaurok lakhelye volt. Többek között Kheiróné, aki olyan ókori hősök tanítója és nevelője volt, mint Akhilleusz, Iaszón, Thészeusz vagy Herkules. Itt került sor Akhilleusz szülei, Thetisz és Péleusz nászára, mely esküvő Erisz híres almája révén híresült el. Úgy tartják, ez okozta a vitát Héra, Afrodité és Athéné között, mely végül a trójai háborúhoz vezetett.

A 24 kis falut magába foglaló, a Pagasitikos-öböl felé görbülő kifli formájú félsziget zöld lankáival, aprócska patakjaival, forrásaival, remek strandjaival és mesés kis falvaival ejti rabul az ide látogatót. Ha aktív vakációhoz keresnek szálláshelyet, ez a térség nagyon jó választás. Ugyan a távolságok Görögországban egyáltalán nem elhanyagolhatók, egynapos kirándulások innen viszonylag könnyen lebonyolíthatók.

A vidéket és a kanyargós utakat járva egymás után tűnnek fel a különböző magasságban elhelyezkedő apró települések. Van, ahol több százan élnek, néhol azonban csak tíz-húsz család lakik. Télen mindez még néptelenebbnek tűnhet, hacsak nem jön szembe néhány síelni érkezett, vállalkozó kedvű turista.

A félsziget felé tartva rögtön a térség egyik legszebb falujaként emlegetett Kanalia köszönti az utazót, mely virágzó mandulafáinak csábító illatával hagy örök nyomot a kirándulóban. Érdemes rászánni az időt erre a településre, hiszen a felette lévő domboldalon találhatóak az ókori Viovis maradványai, valamint a korábban itt álló, három erőd romjai is.

Nyugalom
Galéria: A Pelion szerpentinjein
Fotó: Athanasios Gioumpasis / Getty Images Hungary

 Innen pár kilométerre fekszik Makrinitsa, melyet a Pelion hegy balkonjának is szoktak nevezni. Ez az egyik legtradicionálisabb falvacska, mely házai a hegyoldalban, mint apró díszek tűnnek elő. Gyönyörű látvány fogadja itt a vendégeket, hiszen egyszerre nyílik kilátás Volosz és a Pagasitikos-öböl felé. Az apró vizes kutak, és a fákkal borított tér egy kávézót rejtenek, amelyet Theofilos festőművész freskói díszítenek. Szinte kötelező elfogyasztani itt egy jó kis frappét.

Innen délkeletre fekszik Portaria, mely mesébe illő, színes ajtó- és ablakkeretes házaival teszi magát emlékezetessé. Zagorába érve mindenképpen érdemes ellátogatni a több száz ritka kéziratot és könyvet őrző helyi könyvtárba és Pelion legrégebbi, Hellén Múzeum névre keresztelt iskolájába. A 300 méter magasan fekvő Anilióba küzdelmes ugyan feljutni, de meghozza a jutalmát: a félsziget egyik legszebb panorámája nyílik innen az Égei-tengerre.

A több templomot is történelmi emléket rejtő Agios Dimitrioson és az 500 méteres magasban elhelyezkedő Kissoson keresztül vezet az út a Volostól 55 kilométrre fekvő Tsagkaradába, ahol ezer éves platánfa alatt pihenhetnek meg a megfáradtak, majd betérhetnek Agia Paraskevi templomába.

Kagylót és szép köveket gyűjtök számára kihagyhatatlan Milopotamos strandja, itt ugyanis bőven akad különlegesség ezen a téren. Agios Georgios apró halászfalujába eljutva a nyugalom szinte kézzel fogható, a kilátás pedig pazar. Amennyiben valaki kedvet kap, hogy közelebbről is szemügyre vegye az öt kilométerre fekvő Skiathos szigetét, Plataniában hajóra szállva ezt könnyedén megteheti. A sziget természetesen szervezett napi túra keretében is bebarangolható, sőt, a mellette lévő Skopelos szigetét is érdemes bejárni.

Milopotamos strand
Galéria: A Pelion szerpentinjein
Fotó: Athanasios Gioumpasis / Getty Images Hungary

 A félsziget csücskében található Trikerihez tartozik a szintén ezt a nevet viselő, és az Alatas névre keresztelt két apró kis sziget. A település arról híresült el, hogy 1947-ben létrehoztak itt egy koncentrációs tábort, ahová a női, antifasiszta politikai foglyokat zárták a görög polgárháború alatt.

A félsziget belső felén felfelé haladva tárul a kiránduló elé Argalasti kereskedelmi és turisztikai központja, melyet többek között a Péter Pál apostolok templomának majdnem egy századdal ezelőtt épült márvány harangtornya és a különböző építészeti korok és stílusok keveredése tesz festőivé. Pihenésképpen érdemes elmerülni Xinovrisi három gyönyörű strandjának egyikén, vagy hűsölni egyet a 480 méter magasan fekvő Neohori erdei fenyői alatt.

Ha étkezésről lenne szó, Milies hagyományos kis kőházaival tarkított macskaköves kis utcáin található éttermek gondoskodnak minden üres gyomrú vendégről. Ilyenkor lehet élvezni igazán, hogy a térség nem a tömegturizmus egyik helyszíne; a tavernák többségében a régi, tradicionális receptek alapján készítik az autentikus fogásokat.

Egy kellemes kávézóterasz
Galéria: A Pelion szerpentinjein
Fotó: Athanasios Gioumpasis / Getty Images Hungary

 Ha pedig túrázni, esetleg vadászni támad kedve a turistának, Pinakates nyújt erre lehetőséget. Az olaj- és almafákban, szőlőben gazdag lankák főként elszigeteltségüknek köszönhetően az egyik legjobban megőrzött és védett területnek számítanak.

Elég pár napot is eltölteni itt, eltávolodva a rohanó világ mindennapjaitól, kiszállva kicsit a mókuskerékből, hogy átérezze mindenki azt a végtelen nyugalmat, amely itt minden egyes kőből és minden helyi ember mosolyából árad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek