Sziklák, legendák és földrengések: két titokzatos görög sziget, ahol nincs tömeg

Sziklaerőd, amelyre egyetlen út vezet, középkori városok, ahol megállt az idő és nehezen megközelíthető, csendes szigetek. Ha olyan helyre vágyik, ahol nem botlik mindenhol turistákba, és nem bánja, ha nincs közvetlen fapados járat, Monemvasia és Kythira tökéletes úti cél lehet.

A bevehetetlen Monemvasia

A Peloponnészosz délkeleti partján járva úgy érezheti, hogy ezt a hatalmas sziklát már látta valahol. Nem véletlenül, hiszen Monemvasiát Görögország Gibraltárjaként is emlegetik. A tájat a régióban régebben gyakori földrengések alakították ki, az i.e. 375-ben történt katasztrófa során egy kis földdarab eltávolodott a félszigettől.

Monemvasia legendákkal övezett sziklája Galéria: Monemvasia és KythiraFotó: Augusto Mia Battaglia / Flickr.com

A környéknek sikerült megőrizni középkori hangulatát, mely elsősorban a tekintélyt parancsoló, hajdanán bevehetetlennek tartott erőd hatalmas falaiból árad. A monda szerint a fellegvár belső területein hatalmas mezők foglaltak helyet, melyek rengeteg ember folyamatos ellátását biztosították, így élelemért nem kellett messzire menni, mely különösen az idők során vívott harcok közepette volt igen praktikus.

Az apró sziklaszigetre valóban csak egyetlen út vezet, erre a neve is utal (Monemvasia: egyetlen bejárat). Megéri végighaladni a rövidke, hatalmas kőóriásokkal övezett töltésúton, hiszen még ha első ránézésre hihetetlennek is tűnik, ez a kopár kőhalom egy mesebeli kis települést rejt. A városka a délkeleti lankán húzódik meg, alsó része az újvárost alkotja, felső része pedig az erődöt és környékét foglalja magában.

Az ódon épület meg- és túlélte a frank, bizánci, velencei és török uralmat, mindegyikből megőrzött magán egy-egy stílusjegyet. Az apró utcácskákon való séta időutazásnak is bőven beillik: a felső városban található egykori, csaknem 800 lakóház többsége ma már sajnos igen rossz, romos állapotban van, ám a település újabb részében sokat felújítottak, és szálláshellyé alakították át.

A történelem szerelmeseinek és azoknak, akik szeretnének kicsit a sziget régebbi emlékeivel közelebbről is megismerkedni, ajánlatos betérni a Régészeti Múzeumba, amely maga is egy régi, műemlék jellegű épületben foglal helyet. A kicsiny tárlat egy roppantul szerethető öreg Monemvasiát tár az érdeklődő elé.

Mintha egy másik korba kerülnénk Galéria: Monemvasia és KythiraFotó: Augusto Mia Battaglia / Flickr.com

A szigeten anno 40 templom és szentély volt, melyből sajnálatos módon ma már csak 4-et lehet megtekinteni. Ezek közül az egyik legjelentősebb az Elkomenos Hristos (Krisztus rabláncon) nevet viselő, mely az egyszer elrabolt, megrongált, majd helyreállított és azóta szigorúan őrzött Megfeszített Krisztus ikonnak ad otthont. A séta során érdemes még betérni a Szent Sophia templomba is, melyet az elmúlt évszázadok ugyan igen megviseltek, a restaurátorok áldozatos munkájának hála egyre szebb és szebb arcát mutatja a látogatóknak.

Kalandok a görög partokon

Egy magyar mérnöki csoda, egy öböl, amiről már Homérosz is írt, világörökségnek választott ókori romok, egy hangulatos kisváros, melynek velencei öröksége minden utcán visszaköszön – ebben a cikkben összeszedtük, miért érdemes a Kelet-Peloponnészoszra indulni nyáron. A felejthetetlen görög nyári élmények listájáért pedig ide kattintson!

Ám ami végképp lélegzetelállítóvá teszi a helyet, az a leírhatatlanul páratlan kilátás. Érdemes a lehető legmagasabbra felsétálni.

A szigetet vezetett túra keretében is fel lehet fedezni, az igen népszerű és informatív idegenvezetés során Monemvasia összes nevezetességének titkára fény derül.

A megközelíthetetlen Kythira

Innen délre található Kythira mesés földdarabkája. Egyik a hét Jón sziget közül, buja, zöld, friss növényzettel. Bár a Kikládokra oly jellemző hatalmas bougainvillea rengetegek is megtalálhatóak erre, mégis földrajzilag a Peloponnészoszhoz sorolják.

Megéri többször átszállni Galéria: Monemvasia és KythiraFotó: KostasLimitsios / Flickr.com

A magányos Kythirát eddig elkerülte a turisták tömege. Erre nyilvánvaló magyarázat a közlekedés, hiszen több átszállással oldható csak meg az idejutás, ráadásul a helyiek is azt szeretnék, hogy minél tovább megőrizzék elszigeteltségüket. Természetesen mindezt igen kedvesen teszik: az idetévedt újságírókkal kedvesen elbeszélgetnek, és felhívják a figyelmüket arra a különleges kapcsolatra, melyet az itt születettek ápolnak a szigettel.

Aki itt tölt némi időt, tökéletesen átérzi, miért is olyan fontos megőrizni a világ néhány szegletét a turistahadak elől. Ha egy kiadósat sétál a fővárosban, Horában, rögtön ráhangolódik az itteni életérzésre. A sziget 65 településének mindegyike festői környezetben helyezkedik el. A strand szerelmesei mellett azok sem csalódnak, akik a napozásnál kicsit aktívabb időtöltésre, például túrázásra vágynak, Kythira dús növényzete és élővilága ugyanis remek környezet egy jó kis gyalogláshoz.

És hogy mi az, amit mindenképp érdemes megnézni? Agios Nikolaos kis templomát például, amely a természet törvényeit meghazudtoló módn uralja egy meredek szikla tetejét. A Myrtidion kolostor ikonjai szintén megérnek egy kis kitérőt. Érdemes kicsit hosszabban időzni Milopotamos faluban, amelynek vízesésénél csobbanni is lehet. Sok látogató a sziget legszebb falvának címét Avlemonasnak adná, mely gyönyörű, sziklákkal szabdalt tengerpartjával és erődítményével sok, a világ elől menekülő paradicsomává válik. A csend, nyugalom és béke, ami itt uralkodik, valójában megfizethetetlen.

A legszebb strandok közé tartozik Kaladi és Kapsali, melyekről nem csak napközben, de napnyugta után is csodás a panoráma. A kíváncsibbak tegyenek egy kitérőt Lykodimos felé, az itt található barlangnyílások miatt igazán megéri. És ha már barlangok; a sziget egyik nevezetessége az Agia Sofia névre keresztelt, melyet anno, az 1800-as években a tengerészek templomként használtak és csodaszép ikonokkal díszítettek.

Kythira egyik strandja Galéria: Monemvasia és KythiraFotó: Dimitris Kalogeropoylos / Flickr.com

Ha úgy dönt, hogy ezen a mesés, eldugott helyen szeretne kikapcsolódni, érdemes több hónappal előre gondoskodni a szállásról, hiszen a kapacitás és az elszigeteltség miatt ezek száma igen korlátozott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek