Szúnyogriasztó és külügyi figyelmeztető Rióba utazóknak


Első alkalommal jelenik meg az olimpiai játékokon hivatalos szponzorként egy rovarirtó márka. Az Off 115 ezer flakont oszt szét ingyen a sportolók, az önkéntesek és az olimpiai versenyszámok helyszínein a nézők között - írja a Condés Nast Traveler. Az elmúlt hónapokban az SC Johnson egyik, Manaus városában működő üzemében a korábbiakhoz képest háromszor annyi Off szúnyogriasztót gyártottak, az üzletekben és a gyógyszertárakban is folyamatosan tölteni kell a készletet.

A NOB szerint minden rendben

Az augusztus 5-21. közötti olimpiai, és a szeptember 7-18. közé tervezett paralimpiai játékok megtartásának kérdése sokakat megoszt a szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése óta. Egyesek az ötkarikás játékok elhalasztását, míg mások egy távolabbi országba való költöztetését tanácsolták. Az elmúlt hetekben több sportoló is úgy döntött, hogy inkább nem indul a zikavírus okozta megbetegedések miatt a Rio de Janeiró-i olimpián.

Nawal El Moutawakel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinációs bizottságának elnöke hétfőn bejelentette, hogy Rio de Janeiro készen áll az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint általános utazási, illetve kereskedelmi korlátozásokra nincs szükség Brazíliában, a helyi hatóságok és az olimpia szervezői mindent megtesznek, hogy minimalizálják a megbetegedés kockázatát. El Moutawakel kiemelte, az országban az augusztus és a szeptember téli hónapnak számít, ekkor szárazabb, hűvösebb az éghajlat, ami nagymértékben csökkenti a szúnyogok jelenlétét, így a fertőzés veszélyét is.

A külügy azonban figyelmeztet

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata óvatosságra inti az olimpiai és a paralimpiai játékokra Rio de Janeiróba készülő magyar utasokat. A közbiztonsági helyzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa, ahol egymást váltják az előkelő és nyomornegyedek. Az utóbbiakban rendkívül súlyos a bűnözés, ezért még a vezetett favela-látogatásoktól is óva intik a turistákat. A jobb negyedekben is előfordulnak utcai rablások, és aki az óvintézkedések ellenére ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit kérnek tőle, majd menjen a rendőrségre, jelentse be, mi történt és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okmányát is elvették.

Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények helyszínére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi szervek utasításait nemcsak a sporteseményeken, hanem mindenhol komolyan kell venni és pontosan be kell tartani. A rend fenntartása érdekében a rendőrök, a biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő eszközöket, adott esetben fegyvert használni.

A konzuli szolgálat arra is kitér, hogy a nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet pedig a brazil törvények szigorúan büntetik. Azt kérik a szurkolóktól, hogy minden utazás előtt ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be - olvasható a külügyi szolgálat weboldalán.

A zika-vírus ellen nincs védőoltás!

Az egészségügyi helyzetet illetően arról tájékoztatnak, hogy hepatitisz A, B szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz, hastífusz és meningitisz elleni oltás nem kötelező, de hasznos. Az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs védőoltás). Ugyanakkor - éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt - augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya. A konzuli szolgálat arra kéri az olimpiára készülőket, hogy utazás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Fegyveres katonák járőröznek a riói turista célpontoknál - 2016.08.03.
Az olimpiai játékok miatt különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be Rio de Janeiro két legfontosabb turisztikai látványosságánál, a Megváltó Krisztus-szobornál és a Cukorsüveg-hegynél.

A biztonságos szexre intik a hazatérő olimpikonokat és szurkolókat - 2016.08.24.
Óvszer használatára buzdítanak a vírus esetleges terjedésének megfékezésére

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek