Sivatagi virág formájú hotel épül Katarban

Katarban a tavasszal elhunyt Pritzker-díjas sztárépítész, Zaha Hadid két tervét is megépítik, köztük egy sivatagi virág formájú toronyházat - közölte kedden az ország uralkodócsaládjának egyik tagja.

A katari emír fivére, Mohammed bin Hamad al-Tani sejk 2013-ban bízta meg az iráni származású brit sztárépítészt, hogy tervezzen egy toronyházat, amelynek formája az Arab-öböl egy jellegzetes sivatagi virágát idézi. A 38 emeletes szállodát, amely Katar egy gyorsan fejlődő tengerparti városa, a Dohától 23 kilométerre fekvő Luszail dísze lesz, 2020-ra akarják felépíteni - írja az MTI.

Ilyen formájú lesz a hotelFotó: Wikipedia

A márciusban szívroham következtében váratlanul elhunyt Hadid a toronyházzal kapcsolatban korábban elmondta: a tervek elkészítésénél figyelnek a természeti környezetre, és felhasználják annak páratlan logikáját és összhangját.

A 70 ezer négyzetméteres hotel különleges kialakítása védelmet nyújt majd a szálló vendégeinek a tűző nap sugaraitól.

Hadid ZHA építészcégének vezetését Patrick Schumacher vette át, aki az építész halála óta egy sor új projekt megvalósítását jelentette be, köztük egy új prágai üzleti központ és egy moszkvai technológia park létrehozását.

Zaha Hadid az egyedüli nő, aki elnyerte - 2004-ben - az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker-díjat. A római MAXXI épületéért 2010-ben megkapta az év legjobb brit építészének járó Stirling-díjat is, amelyet a következő évben ismét neki ítéltek a londoni Evelyn Grace Akadémia épületéért. Tavaly az első női kitüntetettje lett a Brit Királyi Építészeti Intézet (RIBA) aranyérmének.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek