A Viktória és Albert Múzeum lett az év múzeuma Nagy-Britanniában

A világ legbőkezűbben jutalmazott múzeumi díjának elnyerése után az intézmény megígérte, hogy támogatja az ország kisebb múzeumait.

A győztest a londoni Természettudományi Múzeumban tartott ünnepség keretében jelentette be Katalin hercegnő - írja az MTI a BBC cikke alapján. A zsűri döntése szerint a Viktória és Albert "kétségtelenül a világ egyik legjobb múzeumává vált", így neki ítélték a százezer fonttal (37 millió forinttal) járó díjat. Az Art Fund művészeti alapítvány elismerése a világ legnagyobb pénzjutalommal járó múzeumi és Nagy-Britannia legjelentősebb művészeti díja.

 

Fotó: Diliff / Wikipedia

Martin Roth, a múzeum igazgatója elmondta, a győzelem teljességgel meglepte, ez nagy dicséret a múzeum személyzetének. "Sok kisebb múzeum van, amelyek remek munkát végeznek. Azt gondoltuk, nagyszerű, hogy ott vagyunk az első ötben, de a többiek jobban megérdemlik a díjat és a pénzt" - fogalmazott Roth a díjátadón.

Az igazgató bejelentette, hogy a pénzt a Viktória és Albert Múzeum egyik részlegének helyreállítására fordítják, amely az együttműködést szolgálja majd az ország többi múzeumával és galériájával. "Korábban is ez volt a terv, és most még nagyobb szükség van rá. A legjobb pillanatban jött ez a Brexit és más problémák idején. Szolidaritásra és együttműködésre van szükség" - mondta Roth. A díjra a Viktória és Albert Múzeumon kívül egy bristoli, egy londoni, egy West Lothian-i és egy yorkshire-i múzeum is esélyes volt.

Stephen Deuchar, a díjat odaítélő Art Fund alapítvány igazgatója szerint a Viktória és Albert Múzeum felejthetetlen élményt nyújt. "Legutóbbi kiállításai, Alexander McQueentől India szövetein át az új Európa Galéria 1600-1815 megnyitásáig mind kivételes teljesítmények voltak - egyszerre szórakoztatóak, az érdeklődést felkeltők, a jelenkor tudományos műveltségében gyökerezők, és mindegyik arra tervezve, hogy eljussanak hozzá és hatással legyenek egy nagy és sokféle közönségre. Eddig is az ország egyik legszeretettebb múzeuma volt, idén pedig kétségtelenül a világ egyik legjobbja lett" - indokolta döntését Deuchar.

A Viktória és Albert Múzeum 2015-ben rekordot döntött: 3,9 millióan személyesen látogattak el az intézménybe, 14,5 millióan pedig online.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek