A misztikus Epirusz: megér egy görög utat

Görögországról sokaknak Szantorini fehérre festett házai, Mikonosz szélmalmai vagy az Akropolisz fenséges látképe ugrik be elsőre. Többek között ezek miatt évente mintegy 15 millió turista kel útra. Pedig érdemes néha másfelé indulni. Például az ország északnyugati része felé, Epiruszba.


A Pindus-hegység és a Jón-tenger közötti terület a végtelennek tűnő hegyek, a hosszú szorosok, a gyönyörű városok és a mesebeli falvak régiója. Ez a partszakasz mentes a turisták tömegétől, és talán pont ebben rejlik varázsereje. A lenyűgöző táj és az itt uralkodó csend még a legnagyobb fordulatszámon pörgőket is megnyugtatja, a kikapcsolódás itt tényleg garantált.

Parga
Galéria: Epirusz, a misztikus vadon
Fotó: Lola Akinmade Akerstrom / Europress / Getty

De nem csak a környezet szépsége varázsolja el az ide látogatót. Kevesen tudják, hogy a régió ad otthont a hajdani dodonai orákulumnak, mely Delfi után a második legfontosabb jóshelynek számított. A monda szerint az egyiptomi Thébából repült ide egy galamb, és egy itt álló tölgyfára letelepedve emberi nyelven kezdett beszélni. Utasítása szerint építették fel a helyiek Zeusz jóshelyét, melynek romjai ma is megtekinthetőek. Hosszú évszázadokkal ezelőtt embertömegek zarándokoltak ide, hogy beleláthassanak a jövőbe és, hogy fontos kérdéseikre választ kapjanak.

Az itt élő papok és papnők a földön aludtak, mezítláb jártak, és sosem mosták le talpukról a föld porát - így állandó kapcsolatban lehettek a Földanyával. Jóslataikat a szent tölgy lombjának susogása és a szent forrás vizének csobogása alapján ólomlemezekre vésve továbbították az ide betérőknek.

Ioannina
Galéria: Epirusz, a misztikus vadon
Fotó: Agf / Europress / Getty

De talán azt is csak kevesen tudják, hogy Epirusz a szülőföldje Olimpiának, Nagy Sándor édesanyjának, aki korabeli utalások szerint mágikus erővel rendelkezett, és mindent megtett annak érdekében, hogy fiára isteni leszármazottként tekintsenek. A régió székhelye a lenyűgöző Ioannina Epirusz legnagyobb tavának, Pamvotisnak nyugati partján terül el festői képet alkotva a szinte karnyújtásnyira fekvő gyönyörű, gyakran hófödte hegyekkel.

A környék első látásra teljesen beleillik egy osztrák vagy szlovén környezetbe, a klíma viszont sokkal barátságosabb. Mivel a terület sokáig török uralom alatt állt, az oszmán emlékek egy része ma is hozzájárul a multikulturális egyveleghez. Ilyen például Matei Hussein csodálatosan rendben tartott háza, vagy Veli pasa mecsete. Ezeken kívül itt található az ország legidősebb erődítménye – legalábbis annak maradványai. A város igen előkelő hírnevet szerzett a feta sajtgyártásáról, valamint baklava és egyéb szirupos süteményeiről - kóstolni kötelező!

Perama barlang
Galéria: Epirusz, a misztikus vadon
Fotó: Agf / Europress / Getty

Szokatlan élmény meglátogatni egy görög szigetet anélkül, hogy elhagynánk a szárazföldet. pedig itt ez is lehetséges. A tó által körülvett aprócska földdarab kulturális és gasztronómiai lehetőségekben sem szűkölködik. A vidéken termelt fűszerek és gyógynövények meghatározó részei a kulináris fogásoknak. A tóban élő halak pedig, mint például az angolna és a pisztráng, helyi specialitásnak számítanak. Egy ilyen panoráma mellett eltöltött vacsora már csak bónusz a felejthetetlen élmény mellé. Különösen akkor, ha a világon máshol nem gyártott, organikus ecetből, nektarinból, gyümölcsszirupból és gyógynövényekből készült alkoholmentes likőrből is kerül az asztalra.

Ioannina szélén magasodik az Agios Nikolaos ton Kopanon templom, melyet az itteni kőből épült vízimalom szomszédságában találunk. A legenda szerint itt tartották fogva Ali pasa hírhedt szeretőjét, Kyra-Frosinit. De a kontinens egyik legszebb barlangja, a Perama is megér egy kis kitérőt. A földalatti karszthasadék több mint másfél millió éves, lenyűgöző termei szervezett túra keretei között látogathatók.

Vikosz Nemzeti Park
Galéria: Epirusz, a misztikus vadon
Fotó: Europress / Getty

A természet lenyűgöző képet tár azok elé, akik tesznek egy kitérőt Ioanninától északra, a Vikosz szurdokhoz. Itt a kanyonon áthaladó folyók és a gazdag növényzet teszi festőivé a környéket. A helyenként 490 méter mély szakadék a Guinness Rekordok Könyve szerint világ legmélyebbike, mely a természetvédők figyelmét is élvezi, hiszen rengeteg veszélyeztetett állat- és növényfaj otthona ez. Aki túrára szánja el magát, készüljön fel, a leghosszabb útvonal átvezet az egész szakadékon mintegy 20 km hosszan. A megfelelő ruházat és lábbeli, valamint a folyadék és a fejfedő nélkülözhetetlen kellékek. A Vikosz-Aoösz Nemzeti Park fő látványossága Monodendri és Koukouli falvacskáknál indul hosszú útjára, északi irányba, hogy aztán Vitsiko településnél fejeződjön be. A kanyonon áthaladva érdemes olykor a magasba nézni, hiszen gyönyörű, víz, szél és erózió által formált sziklák magasodnak körös-körül. 

Parga és a velencei kastély kivilágítva
Galéria: Epirusz, a misztikus vadon
Fotó: Walter Bibikow / Europress / Getty

Epiruszban az igazi szigeti hangulatot is megtapasztalhatják a tengerpartra utazók. Vrahos Beach-en a homokos tengerpart és a türkizkék víz garantálják a tökéletes kikapcsolódást. A régió legnépszerűbb üdülőparadicsoma Parga városa, ahonnan szép időben egészen Korfuig, de akár Lefkádáig is ellátni szabad szemmel.

A helyi Riviérának is mondott település egy festői kis öbölben bújik meg, gyönyörű látképe mellett velencei erődjéről is híres. Érdemes egy kiadósat sétálni az óváros köves utcácskáin, boltíves épületei és színpompás házai között. Mivel Epirusz nem hemzseg a turisták tömegeitől, az éttermek többségének nem kellett globalizálnia kínálatát. Így aztán csak tradicionális, helyi különlegességeket kóstolhatunk itt.

Epirusz évszaktól függetlenül lehet tökéletes hely a vakáció eltöltésére, a magas hegyeknek köszönhetően még síparadicsomként is megállja a helyét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek