1,3 millió turistának sikerült a vízen járás Olaszországban

A vártnál kétszer többen, 1,3 millióan mentek végig Christo bolgár-amerikai tájművész legutóbbi, The Floating Piers (lebegő dokkok) nevű installációján, az észak-olaszországi Iseói-tó vizén lebegő 4,5 kilométeres ideiglenes pontonhídon, amely két héten át vasárnapig várta az érdeklődőket.

Az installáció-, csomagoló- és tájművész, eredeti nevén Hriszto Javasev pontonhídja a Brescia megyei tó partján fekvő Sulzano városát kötötte össze a víz közepén emelkedő Monte Isola szigetével. Christo álma a vízen lebegő sétaútról két sikertelen próbálkozás után vált valóra, korábban Japánban és Argentínában nem kapott engedélyt a projektre, számolt be az MTI.

A Monte Isola az Iseói-tó legnagyobb, egyben Európa legöregebb tavi szigete, amelyre "a vízen sétálva" száraz lábbal lehetett eljutni a lebegő sétaút segítségével. A három kilométer hosszú, 16 méter széles pontonhidat, amelyet 220 ezer nagy sűrűségű polietilénből álló kocka tart a felszínen, 100 ezer négyzetméternyi irizáló arany- és narancssárga szövet fedte.

Mintha a vízen járnánakGaléria: Floating PiersFotó: Pacific Press / Europress / Getty

"A látogatók úgy érzik, mintha a vízen járnának vagy talán egy bálna hátán" - fogalmazott Christo a projekt weboldalán.

Az eredetileg éjjel-nappal használhatóra tervezett installációra már az első négy napban olyan sokan voltak kíváncsiak, mint amennyire egy hét alatt számítottak a szervezők. A híd anyagát olyannyira megterhelte a rengeteg érdeklődő, hogy éjszakánként ki kellett javítani a hibákat.

Az utolsó három napban még mintegy 300 ezren sétáltak át a pontonhídon. "Újra és újra elámulunk a rekordszámokon, mennyien jönnek ide, hogy átéljék a The Floating Piers élményét. Minden nap többen és többen jönnek" - mondta Vlagyimir Javasev, a projekt technikai vezetője a záróhétvége előtt.

A pontonhídnak hála megélénkült a turizmus az Iseói-tó körül. A környék hoteleinek, panzióinak szobái és a nyaralók mind teltházasak. Az áraknál 130 százalékos növekedés figyelhető meg. A helyi sajtó szerint egy kétszemélyes szoba átlagára 250 euróra (80 ezer forintra) emelkedett.

A 15 millió euróba (4,7 milliárd forint) kerülő projekt költségeit - csakúgy mint egyéb rövidtávú projektjeiét - vázlatok, kollázsok, filmek és fotók eladásából fedezi a művész.

A The Floating Piers Christo első nagy projektje volt azóta, hogy felesége, Jeanne Claude elhunyt 2009-ben. A művészpáros leghíresebb projektje a Reichstag becsomagolása volt, 1995-ben a berlini épületet megfagyott vízesést szimbolizáló, csillogó ezüstszínű drapériával vonták be. Colorado államban 1972-ben két hegy között feszítettek ki narancssárga óriásfüggönyt, 1976-ban Kaliforniában 40 kilométer hosszú, 5,5 méter magas tengerpartig futó kerítést húztak fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek