Bikaölési tilalom miatt perel egy spanyol város

Az észak-spanyolországi Tordesillas önkormányzata nem hagyja annyiban, hogy Kasztília és Leon tartomány törvényben tiltotta meg a bikák megölését a viadalokon kívüli egyéb hagyományos rendezvényeken, és bírósághoz fordul a döntés miatt.

A bírósági ügy elindítását jelentette be José Antonio González Poncela polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. A Madridtól 180 kilométerre lévő településen 1534 óta rendezik meg a híres, Toro de la Vega elnevezésű, több száz évre visszanyúló eseményt, amelyet egyfajta, a bikával folytatott lovagi tornaként szoktak emlegetni, mert az emberek csoportosan, gyalog vagy lovon ülve, lándzsákkal a kezükben üldözik és próbálják elejteni a bikát egy nagyobb, szabad területen, írja az MTI.

 

Toro de la Vega, TordesillasFotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images

Az állatvédők régóta tiltakoznak a kegyetlennek tartott rendezvény miatt, amelyet tavaly nagy rendőri jelenlét mellett rendeztek meg, hogy elkerüljék az ellenzők és támogatók összecsapását. Kasztília és Leon kormánya most engedett a követeléseknek, és úgy határozott: a bikaviadalok kivételével tilos leölni a bikát más tradicionális rendezvényeken.

Tordesillas polgármestere szerint sajnálatos, hogy a helyi kormányzat nem tudja értékelni a nagy antropológiai jelentőségű rítusokat és kulturális megnyilvánulásokat. A Toro de la Vegát pedig inkább védeni kellene, mint a közösség történelmének, kulturális identitásának egyik pillérét - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón csaknem százan megjelentek a helyiek közül is, akik hangos tiltakozással reagáltak arra az újságírói kérdésre, hogy lenne-e értelme megrendezni szeptemberben a következő Toro de la Vegát, ha nem lehet megölni a bikát.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek