Először a helyiek, aztán a turisták: új rendszer a velencei vízibuszokonElőször a helyiek, aztán a turisták: új rendszer a velencei vízibuszokon

A turisták előtt szállhatnak fel a helyiek és a városban dolgozók a velencei vízibuszokra júniustól - jelentette be Luigi Brugnaro, a város polgármestere.

Először nyolc vaporetto-megállóban - többek között a Santa Lucia vasútállomásnál, a Rialtónál és a Szent Márk téren - vezetnek be elsőbbségi sort, amelyet a helyieknek és a Velencében dolgozók használhatnak a Venezia Unica Oro elnevezésű kártyával, írja az MTI.

Fotó: Patrick Aventurier - Europress/Getty

 A kártyával 1,50 eurót fizetnek a 75 percig érvényes menetjegyért. A turistáknak ugyanezért 7,50 eurót kell fizetniük, és csak "másodikként" szállhatnak csak fel a vízi járművekre.

"Velence így élhetőbb lesz a helyiek számára" - hangoztatta Luigi Brugnaro. A tömegközlekedés Velence régi problémája: tavaly 77 millió utas használta a vaporettókat. Közöttük volt a Velencében élő 55 ezer lakos és a városba érkezett több tízmillió turista is, akinek többsége bőröndökkel, hátizsákokkal száll fel az egyébként is tömött vízibuszokra. Az idei húsvét szombat-vasárnap 300 ezren utaztak vaporettón.

A polgármester nem elsőként próbálkozik a tömegközlekedési problémák megoldásával: elődjei 2007-ben és 2013-ban is két külön vaporetto-vonalat igyekeztek bevezetni, egyet a helyiek, egyet a turisták számára, minden alkalommal sikertelenül. A velencei megállók ugyanis túl szűknek bizonyultak a kettős járatokhoz.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek