Ide utazzon áprilisban: tippek Tapolcától Thaiföldig

Az április a tavaszköszöntésről és a bulikról szól világszerte: Sakura ünnep a cseresznyefa tövében Budapesten, piknik Etyeken, falloszfesztivál Japánban, újévi locsolkodás Thaiföldön, zenei fesztiválok Ausztriától Kaliforniáig, féktelen ünneplés és tulipánok Hollandiában. Csak győzzenek programot választani!

Már megint eltelt egy hónap, újra jelentkezünk havi úti tipp sorozatunkkal. Áprilisban is rengeteg jó program közül lehet választani, tervezzenek belföldi kirándulást, vagy egy nagyobb külföldi kiruccanást. Mutatjuk a kedvenceinket:

Belföldön

Tapolcán, a hangulatos Malom-tó partján rendezik meg az Elfeledett mesterségek fesztiválját jazz és népzene kíséretében, április 8-10. között. Lesznek bábelőadások, koncertek és olyan mesterek munkájába leshetünk be, mint a fafaragó, a bőrös, a szappankészítő, a keramikus, a kosaras, a szövő, a mézeskalács- és az ékszerkészítő.

Virágözön a budapesti FüvészkertbenGaléria: Ide utazzon áprilisbanFotó: switch / Indafotó

Ugyanezen a hétvégén, április 9. és 10. között Etyeken tavaszköszöntő pikniket tartanak. De választhatjuk a budapesti Füvészkertet is, itt Sakura ünnep lesz a virágba borult japán cseresznyefa tövében kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal.

Egy jó túra a Hévizi-tó körül?Galéria: Ide utazzon áprilisbanFotó: velo / tourinform

Április 22., a Föld napja tiszteletére rengeteg programot szerveznek szerte az országban - mozduljanak ki, szívjanak friss levegőt, és közben segítsenek a környezetvédőknek! Az összes program listája itt található, ízelítőül eláruljuk, hogy lesz kenus takarítás a Tisza-tavon, geotúra a Soproni-hegységben, ügyességi játékok a Bükkben, természetvédelmi túra a Hévízi-tónál, és madártoll-felismerő verseny a Hortobágyon.

3+1 lendület Hévízen
Itt a jó idő, a napsütés, a víz már 30 °C, élvezzük ki a természetet és spóroljunk közben! Most 1 éjszaka szállás ajándék, az akciós szállásokon, 1 belépő ajándék az Egregyi Múzeumba és a városi HeBi kerékpárokat is ingyen használhatjuk. A Hévíz Card+ kártyával ingyen parkolhatunk és a Tófürdőn is +1 órát tölthetünk. Részletek és akciós ajánlatok itt.

Könyvmolyoknak április 21-24. között Budapesten lesz a helye, ekkor tartják a Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison. Az idei díszvendég Jostein Gaarder világhírű norvég regényíró, novellista és gyermekkönyv-szerző lesz. Első számú bestsellere, a Sofie világa 60 különböző nyelven látott napvilágot, eddig eladott példányszáma elérte a 40 milliót. Film, valamint számítógépes társasjáték is készült belőle, 1995-ben ebből a könyvből adták el a legtöbbet a világon.

Külföldön

Erősen indul a hónap Japánban: április 3-án, Kavaszakiban tartják az év legbizarrabb buliját, a Kanamara Macurit, vagyis a vasfallosz fesztiválját. Ezen a napon a lakosság apraja-nagyja, – és velük együtt egyre több turista is – az utcára özönlik, hogy hatalmas, pénisz alakú fa rudakon lovagoljon, vagy hímvesszőt formázó nyalókát szopogasson. Furcsának tűnhet, de a rendezvény egyáltalán nem csak 18 éven felülieknek szól, kisgyerekek is (fiúk, lányok egyaránt) vígan részt vesznek szüleikkel együtt a buliban. Az ünnep kialakulásáról itt írtunk bővebben.

Így mulatnak KavaszakibanGaléria: Ide utazzon áprilisbanFotó: Chris Mcgrath / Europress / Getty

Akinek a húsvéti locsolkodás nem volt elég, Thaiföldön újrázhat április 13-15. között a thai újévköszöntő szongkran fesztiválon. Az újév hagyományosan a száraz évszak végére esik, az év legforróbb napjaira, amikor mindenki epedve várja a monszunt. Az esők érkezéséig azonban egymást hűsítik az emberek vödörből, vízipisztolyból, elefántormányból, sőt tűzoltófecskendőből is.

Ne egy szolid locsolkodást képzeljünk el: a szongkran legkisebb mértékegysége a vödör, a fesztivált pedig nem lehet megúszni anélkül, hogy tetőtől talpig csuromvizesek legyünk. Vannak városok, például Csiangmaj, ahol körmenetet rendeznek a Buddha-szobrokkal, hogy a tömeg vízzel locsolhassa, és így rituálisan megtisztítsa azokat. Ennek ellenére manapság a fesztivál inkább parti, mint vallási esemény, a vízipisztoly-csatákon és habpartikon boldogan őrjöngenek helyi gyerekek és külföldi turisták egyaránt.

Száraz senki nem marad, az biztosGaléria: Ide utazzon áprilisbanFotó: Piti A Sahakorn / Europress / Getty

És ha már a partizásnál tartunk: áprilisban két hétvégén át tart Kalifornia Sziget fesztiválja, a Coachella. Április 15-17., és 22-24. között olyan fellépőket hallgathatunk meg, mint a Guns'n'Roses, Ellie Goulding, vagy Calvin Harris. Aki a kaliforniai napsütés helyett az osztrák hegyekbe vágyik, annak a Snowbombing fesztivált javasoljuk Mayrhofenben április 4. és 9. között. A több helyszínen zajló fesztiválon tombolhatunk több ezres tömegben egy föld alatti teniszközpontban, de lesznek erdei bulik, iglu-party-k és az alpesi városka aprés-ski bárjai is várják a fesztiválozókat. Többek között fellép a Prodigy és Fatboy Slim, a teljes line up itt található.

Keukenhof, HollandiaGaléria: Ide utazzon áprilisbanFotó: mimi / Travelo

A fentieknél békésebb programokra vágyóknak azt ajánljuk, utazzanak el Hollandiába tulipános kertet nézni. Tavalyi tapasztalataink szerint ugyanis április végén a leggyönyörűbbek az amszterdami közterületek, a Lisse környéki ültetvények és a Keukenhof is. Ha háborítatlan nyugira vágynak, és utálják a tömeget, véletlenül se április 27-én érkezzenek, ezen a napon ünneplik ugyanis a király napját. Ilyenkor mindenki narancsszínbe öltözik, és féktelen buliba kezdenek az utcákon és a csatornákon is – úgy tartják, ez az egész év legvadabb 24 órája az amúgy is bulis Amszterdamban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek