Beszakadt a patagónai jéghíd

Négy év után újra beszakadt a patagónai Perito Moreno-gleccser jéghídja csütörtökön. A törékeny képződmény, mely az utóbbi napokban alakult ki, hirtelen, óriási robajjal omlott össze, a különleges látványosságot utoljára 2012-ben figyelhették meg.

Szerda óta turisták ezrei tolongtak az Argentino-tó partján, a patagóniai gleccser fala és a tó partja között képződött jéghídnál, hogy tanúi lehessenek, amikor a jéghíd összeomlik - írja az MTI.

 

Fotó: Luca Galuzzi / Wikipedia

A természeti jelenségben, melynek nincs köze a klímaváltozáshoz, utoljára 2012-ben gyönyörködhettek az ide érkezők. Az elmúlt száz évben húsz alkalommal történt gleccserszakadás a Perito Moreno mintegy 60 méter magas falánál, 2004 óta minden negyedik évben törik össze a jéghíd. A 2012-es híd éjjel omlott össze, nem lehetett róla felvételt készíteni. A 1998 és 2004 között eltelt 16 évben egyszer sem játszódott le a jelenség. Csütörtökön televíziósok, fényképészek, tudósok és turisták gyülekeztek a jéghídnál, hogy a törés pillanatát rögzíthessék.

A Perito Moreno az UNESCO-világörökség része, a világ azon kevés szárazföldi gleccsereinek egyike, amelyik növekszik. A nagyjából 250 négyzetkilométer felszínű jégfolyam, Argentína egyik fő látványossága 30 kilométeren át ereszkedik alá az Andokból.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek