Délutáni kávé a Disney-kastély eredetije előtt

Kétezer éves római vízvezetékrendszer, hangulatos sétálóutcák, lenyűgöző kastély és finom falatok várják a spanyolországi Segoviába érkezőt. Mutatjuk, miért érdemes eljönni ide akár egy hosszú hétvége erejéig is.

A kisebb települések gyakran sokkal jobban be tudják lopni magukat az ember szívébe, mint a legnépszerűbb turistacélpontnak számító fővárosok. Barátságosabbak a helyiek, lassabban, ráérősebben zajlik az élet és mivel általában kevesebb a látnivaló, a látogatók sem rohannak eszüket vesztve A-ból B-be, hanem kiélvezik azt, amit a hely adhat. A Madridtól 90 kilométerre fekvő Segovia pont ilyen kisváros.

Egy bájos utca Segoviában
Galéria: Segovia
Fotó: MyLoupe / Europress / Getty

Madridból a Moncloa buszpályaudvarról körülbelül egy óra alatt juthatunk el Segoviába. A térre érkezve ne lepődjenek meg, ha nem látnak sehol buszpályaudvarra utaló nyomokat: a buszok a földfelszín alól indulnak, jegypénztárt a mínusz második szinten találunk. A buszok meglepően kényelmesek, pontosak és wifivel felszereltek. Körülbelül egy óra utazás után érkezünk meg Segoviába, a buszpályaudvar nincs messze a világörökség részét képező, kétezer éves, római kori vízvezetéktől.

Látványos
Galéria: Segovia
Fotó: Jose Fuste Raga / Europress / Getty

Segovia római vízvezetéke, pontosabban vízvezetékhídja (spanyolul Acueducto de Segovia) az Ibériai-félsziget egyik legjelentősebb római kori műemléke. Pontosan nem tudni, mikor épült, de a kutatók az I. század végére, vagy a II. század elejére, így Vespasianus vagy Nerva uralkodásának idejére teszik. A vízvezeték a környező hegyekből, a Segoviától kb. 17 kilométerre található Fuenfría forrástól szállította egészen a közelmúltig a vizet a városba. A különleges, legmagasabb pontján 28,5 méteres építmény állapota a légszennyezés miatt a 20. században sokat romlott. De a városvezetés igyekszik megőrizni az utókornak.

Az ördög és a vízvezeték
Egy népszerű legenda szerint inkább a lustaságnak, mint a rómaiaknak volna köszönhető a vízvezeték. Egy vízhordó asszonynak elege lett abból, hogy a zsúfolt utcákon kell oldalaznia a korsójával, ezért egyezséget kötött az ördöggel: övé lehet a lelke, ha a víz az ajtaja elé jön, mire a kakas kukorékol. Éjszakára hatalmas vihar rohanta meg a várost. Senki se tudta, csak az asszony, hogy ez a vihar nem hétköznapi vihar, hanem maga az ördög, éppen teljesíti a rá eső részt a szerződésből. Az asszony azonban már nagyon megbánta a dolgot, egész éjjel imádkozott, hogy ne kelljen neki is állnia a szavát. A legenda szerint, a kakas alig valamivel előbb kukorékolt azon a hajnalon, mint hogy szegény ördög el tudta volna helyezni az utolsó követ a vízvezetékben, és így a nő lelke megmenekült. Megvallotta bűnét a polgároknak, akik boldogan fogadták a város új ékességét, csak előbb még bőségesen meglocsolták szenteltvízzel az építményt a biztonság kedvéért. Minthogy csodának tartották az esetet, a vezeték tetejére felállították a Szent Szűz és Szent István, az első keresztény vértanú szobrát a nő lelke megmenekülésének emlékére.
Forrás: Wikipedia

Ha a vízvezetéket minden irányból megörökítettük, érdemes betérni a városi turistainformációs irodába ugyanitt. Kaphatunk térképet, tippeket, sőt, a lelkes munkatársak teljesen ingyen megszervezik az egész napunkat. A legfontosabb látnivalók a monumentális akvadukt mellett a gyönyörű gótikus katedrális, a régi városfal és az Alcázar.

Plaza Mayor és a katedrális
Galéria: Segovia
Fotó: MyLoupe / Europress / Getty

A főtérre (Plaza Mayor) és az itt álló katedrálishoz a vízvezetékhídtól egyre komolyabban emelkedő hangulatos, kis boltokkal szegélyezett utcákon lehet feljutni. A téren gyakran tartanak piacot, ha itt kinézelődtük magunkat, érdemes jegyet váltani a hatalmas katedrálisba. Az épület Európa talán legutolsó gótikus katedrálisaként épült, 1525 és 1577 között – ekkorra ez a stílus máshol már rég kiment a divatból.

Kaja-pia
Mire ide elérnek, már biztosan megéheznek, válasszanak hát egyet a főtér mögötti kis utcák éttermeiből! Segovia legendás fogása a sült szopósmalac, de aki nem szívesen eszik ilyesmit, annak mindig jó alternatíva lehet a Spanyolországban gyakori, kiváló ár/érték arányú menu del día (napi menü). Általában tíz euró körüli összegért előételt, főételt és desszertet is választhatunk. A helyiek körében is népszerű La Cueva de San Estebanban például malac, és napi menü is van, így a társaságból biztosan mindenki talál kedvére valót. A délutáni kávét feltétlenül az Alcázarhoz tartozó kávézó teraszán igyák meg, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező havas hegyekre és a katedrálisra. Esti alapozáshoz pedig a vízvezetékhíd tövében található, megbízható, hangulatos és végtelenül egyszerű 100 montaditos szendvicsbár-kocsma-kávézólánc helyi kirendeltsége az ideális. Rendszeres italakciókkal, százféle szendviccsel (innen a lánc neve), olcsó kávéval és sörrel várják a fáradt turistákat.

A katedrálistól az Alcázar felé tartva érdemes egy kis kitérőt tenni a Plaza del Socorro felé, és befizetni az egy eurót, amiért cserébe felmászhatunk a városfalra. Itt szép kilátás, és pár érdekes információs tábla fogad. Ezt követően jöhet a város fő attrakciója, az Alcázar, mely annyira lenyűgöző, hogy állítólag a Disney-féle Csipkerózsika kastélyát is ez inspirálta.

Odabent díszes termeket, harci eszközöket láthatunk, külön díjért a toronyba is felmászhatunk. Ha pedig olyan fotót szeretnénk készíteni az Alcázarról amit minden útikönyvben és képeslapon látni, ahhoz bizony egy nagy sétára lesz szükség a városfalon kívül, az autóút mentén kialakított gyalogosjárdán a Calle Cuesta de los Hoyos mentén.

Mesés
Galéria: Segovia
Fotó: Dea / W. Buss / Europress / Getty

Összességében Segovia tökéletes egynapos célpont, ha Madridban van a bázisunk. De egyedi hangulata miatt akár egy hosszú hétvégét is kényelmesen el lehet tölteni itt, ha pihenésre, feltöltődésre, kényelmes kávézgatásra vágyik az ember.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek