Netes sorsolással juthatunk be a világ legkülönlegesebb barlangjába

Eddig is sorsolással választották ki azt a heti öt szerencsést, akik megcsodálhatták az Altamira-barlang páratlan sziklarajzait. De mostantól a sorsolást az internetre szerveznék át, és még több embert engednének be a barlangba.

A jelenlegi heti öt látogatónál többet engednének be a világhírű spanyol Altamira-barlangba, mivel az elmúlt két évben, amióta ismét megnyitották a közönség előtt, nem károsodtak az őskori falfestmények - számolt be a barlangmúzeum igazgatóságának döntéséről a spanyol sajtó szerdán.

Bölény ábrázolásának reprodukciója az Altamira-barlangbólFotó: Matthias Kabel / Wikipedia

Csak 37 percig csodálhatják a sziklarajzokat

A testület még vizsgálja, hogy mennyivel emeljék a látogatók számát, és azt is, hogy változtassanak-e a bejutási feltételeken. Jelenleg sorsolással választják ki a szerencséseket, akik péntekenként csodálhatják meg a páratlan sziklarajzokat. A turisták a barlangba csak védőöltözetben léphetnek be, és 37 percet tölthetnek el odabent egy kísérővel. Az elmúlt két évben mintegy 500-an élhették át ezt az egyedülálló élményt. A módosítási elképzelések között felmerült, hogy interneten sorsolást tartanának, így a világ minden részéről érkezhetnének előzetesen a jelentkezések az időpontokra.

Féltik a 36 ezer éves ősemberi freskókat

Az észak-spanyolországi Santandertől 30 kilométerre nyugatra található, 280 méter hosszú, több teremből, folyosóból álló mészkőbarlang mennyezetén 1879-ben fedezték fel az ősember festményeit és sziklarajzait. A legrégebbi alkotások több mint 36 ezer évvel ezelőtt keletkeztek. A freskók az úgynevezett magdaléni kultúra idején, Kr. e. 13 500 körül készülhettek. A barlang sötétszürke sziklafalát, mennyezetét bölény-, vaddisznó-, vadló- és szarvasábrázolások díszítik.

Az UNESCO 1985-ben nyilvánította a világörökség részévé az Altamira-barlangot, amelynek látogathatósága a kezdetektől éles vitákat váltott ki, mert a tudósok az 1960-as évektől kezdve folyamatosan arra figyelmeztettek, hogy a nagyszámú látogató jelenléte károsítja a festményeket.

Ezért van hasonmása a barlangnak

A szakemberek fellépése nyomán többször bezárták, majd újranyitották a barlangot, legutóbb 2014-ben, amikor bevezették a jelenlegi korlátozott látogatást. Azok számára, akik nem tudnak évekig várni a rendkívüli nevezetesség megtekintésére, 2001-ben megnyitották az Altamira-barlang hasonmását. Az érdeklődést mutatja, hogy évente csaknem negyedmillió látogatót fogad.

Képek helyett ezúttal egy sokkal érdekesebb, 1990-ben készült, színes, magyarul beszélő spanyol ismeretterjesztő sorozat első részét ajánljuk a barlang különlegességének megértéséhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek