Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválok

Sao Pauolo utcáin és a Rio de Janeiró-i szambastadionban átvették a hatalmat a szambaiskolák, a meztelen csajok és a tollas, flitteres jelmezek. A karnevál idejére mindkét város hatalmas szabadtéri szórakozóhellyé változott.

 

A brazil utcákon minden évben ilyenkor a legmagasabb a szambázó meztelen testek és a vad kosztümök előfordulási aránya. Sao Paulo például szombaton kezdett öt napig tartó karneválozásba. Utcai felvonulások és bulik váltják egymást, hogy a szambaiskolák minél több helyen mutathassák be az egész évben erre a fiesztára begyakorolt koreográfiájukat.

Egy nappal hamarabb kezdődött a karnevál Rio de Janeiro-ban, amelynek első napján a város polgármestere, Eduardo Paes átadta a város kulcsait a karnevál uralkodói párjának a Momo királyának és királynőnek. Az ő feladatuk felvezetni a szambaiskolák hagyományos felvonulását. A program részei a délutáni és esti bulik, amelynek legjobbjait a Copacabana és az Ipanema partszakaszok környékén, illetve a Cinelândia téren kell keresni. A karnevál legnagyobb látványossága az elit szambaiskolák felvonulása mintegy négyezer táncossal együtt a Sambadrome-ban, a 700 méter hosszú, stadionszerű építményben. Rio de Janeiróban mintegy hetven szambaiskola működik, ezeket szigorú hierarchia alapján hat versengő osztályba sorolják. A három alacsonyabb minősítésű csoportba tartozó iskolák az utcán parádéznak, a legkiválóbbak pedig a Sambadrome-ban.

Az idei évi ünnepségek azonban a Zika-láz árnyékában telnek. Tíz nappal a karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a riói Sambadrome-ban, a brazil kormány emellett 400 ezer szociális juttatásban részesülő nőt lát el szúnyogriasztóval és a város lakosságát a vírus terjedéséről szóló, informatív röplapokkal. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, ha kimennek a rendezvényekre, ne csókolózzanak. Ennek ellenére Brazília-szerte több százezren vettek részt a felvonulásokon, a szerdáig tartó karneválra pedig mintegy ötmillió embert várnak.

Galéria: Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválokFotó: Sebastiao Moreira / MTI

 

Sao Pauló-i karnevál
Galéria: Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválok
Fotó: Sebastiao Moreira / MTI

 

Sao Pauló-i karnevál
Galéria: Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválok
Fotó: Sebastiao Moreira / MTI

 

Riói karnevál
Galéria: Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválok
Fotó: Luiz Edurado Perez / MTI

 

Galéria: Mellekkel és tollakkal nyíltak meg a brazil karneválokFotó: Marcelo Sayao / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek