3D-nyomtatóval építik meg a lerombolt palmürai templom mását

Háromdimenziós nyomtatással elkészítik és Londonban, valamint New Yorkban felállítják idén a szíriai Palmüra lerombolt Baál-temploma jellegzetes ívelt épületelemének életnagyságú mását.

 

Baál-Samin templom a robbantás előttFotó: Bernard Gagnon / Wikipedia

 Az ókori templom maradványait, amelyek a romváros más elpusztított építményeivel együtt a világörökség részét alkották, a Palmürát májusban elfoglaló Iszlám Állam fegyveresei rombolták le. A szélsőségesek megsemmisítették a híres palmürai diadalívet és a Baál-Samin-templomot is.

Az életnagyságú másolatokat a londoni Trafalgar-téren és a New York-i Times Square-en állítják fel. Számos kisebb-nagyobb másolatot is készítenek a templomívről, ezeket szerte a világ iskoláiban, múzeumban és híres közterein állítják fel – írja az MTI az Oxfordi és a Harvard Egyetem közös intézménye, a Digitális Régészeti Intézet bejelentése alapján.

A Digitális Régészeti Intézet szóvivője szerint a projekt célja felhívás a cselekvésre, a figyelem felkeltése a Szíriában, Irakban és Líbiában zajló eseményekre. "Azt üzenjük vele, hogy bármit, amit ti leromboltatok, mi újjáépítünk" - mondta Roger Michel.

Az életnagyságú másolat elkészítéséhez a világ legnagyobb 3D-nyomtatóját tervezik legyártani.

Újabb cikkünk ebben a témában:


Már áll a lerombolt palmürai diadalív másolata Londonban - 2016.04.19.
Felállították az iszlám dzsihadisták által lerombolt kétezer éves emlékmű, a palmürai diadalív másolatát a londoni Trafalgar téren.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek