Pénteken nyílik London tízemeletes piramisa

Pénteken nyitja meg kapuit a londoni Tate Modern új, piramist idéző tízemeletes épülete, amely új kiállítóterekkel és lenyűgöző panorámát kínáló tetőterasszal fogja várni a látogatókat.

  

A Switch House nevu új szárny hatvan százalékkal növeli meg az intézmény teljes területét
Galéria: A londoni Tate Modern új piramisépülete
Fotó: Facundo Arrizabalaga / MTI / EPA

A 65 méter magas torony a világhírű intézmény 260 millió fontot (103 milliárd forint) felölelő átalakítási munkálatainak részeként épült meg. Frances Morris, a Tate Modern új igazgatója kedden mutatta be a sajtónak a Switch House nevű új szárnyat. "Miközben az új Tate Modern-en dolgoztunk, a kurátorok a gyűjteményünket gyarapították" - fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy a múzeum látogatói több nemzetközi műalkotással, női alkotóval és nagyszerű installációkkal fognak találkozni.

 

Cristina Iglesias spanyol művész Egy teremben felfüggesztett pavilon című alkotása
Galéria: A londoni Tate Modern új piramisépülete
Fotó: Facundo Arrizabalaga / MTI / EPA

A tízemeletes épületben három kiállítószint kapott helyett, és legfelül egy lenyűgöző panorámát kínáló tetőteraszt is kialakítottak. A Herzog & de Meuron építészeti iroda által megálmodott új épület 60 százalékkal nagyobb kiállítóteret fog biztosítani az intézmény gyűjteménye számára. A piramist idéző új szárny külseje téglaborítású, hogy illeszkedjen - az ugyancsak a Herzog & de Meuron által jegyzett - múzeumépülethez, belül pedig a nyersbeton dominál - írja az MTI a BBC cikke alapján.

A használaton kívüli erőműből kialakított Temze-parti múzeum teljesen átalakította a már meglévő kiállítótereit is, aminek köszönhetően immár 50 ország több mint 300 művészének alkotásaival találkozhatnak a látogatók.

A Tate Modern 2000-ben nyitotta meg a kapuit és azóta több mint ötmillió látogatót vonz évente.

 

Cildo Meireles brazil művész Bábel című alkotása
Galéria: A londoni Tate Modern új piramisépülete
Fotó: Facundo Arrizabalaga / MTI / EPA
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek