Tíz parádés múzeumépület a nagyvilágból

A múzeumok világnapja alkalmából bemutatunk tíz csodás múzeumot Párizstól Doháig a nagyvilágból, ahol akár több napot is szívesen elkóvályognánk a pazar termekben a felbecsülhetetlen értékű műkincsek között.

Olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amikben nemcsak a kiállítási tárgyak érdekesek, hanem a nekik otthont adó épület is. Látványos múzeumépületek a kastélytól a hipermodern művészeti gyűjteményig. Tartsanak velünk!

Louvre, Párizs

A világ legnépszerűbb múzeumának számító Louvre (évente kb. tízmillióan keresik fel, a látogatók 70 százaléka külföldi turista) épülete 1204-ben királyi kastélynak épült. A francia uralkodók rendre átépítették, majd amikor az udvar Versailles-ba költözött, a Louvre királyi hivatalnokok, művészek, tudósok otthona lett. Múzeumként 1793 óta működik, olyan hihetetlen műtárgyak láthatók itt, mint a Mona Lisa vagy a Szamothrakéi Niké szobor.

Galéria: A világ legszebb múzeumépületeiFotó: Walter Zerla / Northfoto

A múzeum udvarán álló, 1989-ben átadott acél-üveg piramisával kapcsolatban a legnépszerűbb összeesküvés-elmélet, hogy pont 666 üvegtáblából áll, ami a sátán száma. Ez az információ a Da Vinci kód című sikerkönyvben is szerepel, de igazából semmi nem támasztja alá. A múzeum úgy tudja, 673 üvegtáblából áll, a piramist megálmodó I.M. Pei tervezőirodája szerint ez a szám 698.

Többen próbálták már megszámolni az üveglapokat, de sosem jött ki azonos eredmény – 666-nál viszont mindig több volt, írja a Wikipedia. Az építmény sátáni mivoltát egyébként állítólag az 1980-as években azok kezdték elterjeszteni, akik ellenezték, hogy a nagy múltú történelmi épület udvarára egy ilyen rideg üveg-acél építmény kerüljön.

Rijksmuseum, Amszterdam

Az amszterdami Rijksmuseum jelenlegi épülete 1885-ben nyitotta meg kapuit, nemrég teljes körűen restaurálták. A munka tíz évig tartott, 375 millió euróba került, a múzeum 2013-ban nyitott újra. Ez az ország leglátogatottabb múzeuma, a holland aranykor festészetének legjelentősebb bemutatóhelyeként tartják számon, a Rembrandt-gyűjtemény különösen kiemelkedő.

Galéria: A világ legszebb múzeumépületeiFotó: Northfoto

A múzeum kicsinyített, valósághű mása a Hága melletti Madurodam makettparkban is látható. A tárlatvezetéshez letölthető applikáció nagyon hasznosnak bizonyul, ha egyedül derítenénk fel a hatalmas múzeumot.

Guggenheim múzeum, Bilbao, Spanyolország

A spanyolországi Bilbaóban található modern és kortárs művészetek múzeumát, azaz a Guggenheim Múzeumot Frank Gehry kanadai-amerikai sztárépítész tervezte. Az épületet 1997-ben adták át, ez az ország egyik legnagyobb múzeuma, spanyol és nemzetközi művészek munkáinak ad otthont.

Guggenheim Múzeum, Bilbao Galéria: A világ legszebb múzeumépületeiFotó: Mikel Bilbao Gorostiaga / Northfoto

A Wikipedia szerint a szakértők a folyópartra épült, hullámzó, nyomokban hajót idéző formájú épületet az 1980-2010 közötti időszak építészetének egyik legfontosabb teljesítményének tartják.

MET, New York

A Metropolitan Museum of Art az Egyesült Államok legnagyobb művészeti múzeuma, és világszinten is a legnagyobbak között van. Gyűjteményében több mint két millió műtárgy van. Ennek csak egy része található ugyan az Ötödik sugárúti épületben, de így is képtelenség egy nap alatt úgy bejárni az egészet, hogy az eredmény ne migrénes fejfájás, hanem valódi élmény legyen. Aki ide készül, jobban teszi, ha előre kinézi, hogy melyik rész érdekli legjobban.

MET, New York

Galéria: A világ legszebb múzeumépületei

Fotó: Tips / Marvin Brigitte Newmann / Northfoto

Az amerikai szárny biztos magától értetődő, de mellette az európai gyűjteményt is kifejezetten ajánljuk. Több európai nagyvárosban kellene végigjárni a nemzeti múzeumot ahhoz, hogy ennyi zseniális képet lássunk. Itt még azt is ránk bízzák, hogy mennyit szeretnénk fizetni a belépőnkért. (A javasolt összeg 25 dollár.) Angol nyelven az aktuális kiállításokról ide kattintva tájékozódhat. Itt pedig további New York-i tippeket talál.

Ermitázs és Téli palota, Szentpétervár

Az Ermitázs Múzeum több mint négymillió darabos gyűjteménnyel rendelkezik, de ennek csak egy része, kb. 2,5 millió alkotás látható az 535 termes pazar Téli Palotában, a többség raktárakban pihen.

Ermitázs, Szentpétervár
Galéria: A világ legszebb múzeumépületei
Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Az olasz reneszánsz, a holland barokk és francia mesterek alkotásai mellett ókori szobrokat, cári kincseket is láthatunk. A múzeum két-három millió látogatót fogad évente Oroszországból és a világ minden tájáról.

Dali Múzeum, St. Petersburg, Florida, USA

És még egy szentpétervári múzeum, csakhogy ez amerikai. Az izgalmas építészeti megoldásokkal felépített floridai Dalí múzeum évtizedek óta a legjelentősebb bemutatóhelye a katalán festő művészetének.

Dali Múzeum, St. Petersburg, USA
Galéria: A világ legszebb múzeumépületei
Fotó: Ebyabe / Wikipedia

A festmények és más műalkotások puszta bemutatásán felül újfajta megközelítésekkel is operálnak: idén június 12-ig látogatható például a különleges, Dalí és Walt Disney barátságát bemutató tárlat, melyről itt írtunk bővebben.

Vatikáni múzeum

Egy római látogatás során a reneszánsz pápák egykori lakhelyéül szolgáló palotákban berendezett, elképesztően gazdag múzeum kihagyhatatlan látnivaló. Ha nem csak a múzeum előtt kígyózó hosszú sort, de odabent a Laokoón-csoportot vagy a Sixtus-kápolnát is szeretnénk látni, mindenképpen megéri elővételes jeggyel érkezni.

Vatikáni múzeum
Galéria: A világ legszebb múzeumépületei
Fotó: Armando Arorizo / Northfoto

Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum), Bécs

A múzeum épülete a vele szemben álló ikerpárjával együtt – mely a Természetrajzi Múzeumnak ad otthont – a császári gyűjtemény elhelyezésére épült. 1881-ben készült el, 1891 óta látogathatja a nagyközönség is. A világ legjelentősebb gyűjteményei között tartják számon. Raffaello, Rubens, Rembrandt, Dürer mesterművei mellett itt van például a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteménye is. De van antik és egyiptomi részleg is.

A bécsi Szépművészeti Múzeum kávézója
Galéria: A világ legszebb múzeumépületei
Fotó: Peter Rigaud / WienTourismus

Az évente átlagosan egymillió látogató vonzó múzeum idén ünnepli fennállásának 125. jubileumát, az ebből az alkalomból megrendezett ünnepi tárlatot 2016. szeptember 18-ig lehet megnézni.

Royal Ontario Múzeum, Toronto, Kanada

Észak-Amerika egyik legnagyobb múzeuma több mint hatmillió kiállítási tárgyat rejt, van benne szépművészeti, természettudományi és etnográfiai részleg is. Az 1912-ben alapított múzeum évente több mint egymillió látogatót fogad. Az évek során újabb és újabb szárnyakkal bővült, a legújabb az alábbi képen is látható, 2007-ben megépült acél-üveg főbejárat, melyet Daniel Libeskind tervezett, és a Kristály névre hallgat.

Galéria: A világ legszebb múzeumépületeiFotó: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine / Wikipedia

Az Iszlám Művészet Múzeuma, Doha, Katar

2008-ban nyitotta meg kapuit az Iszlám Művészet Múzeuma, melynek különlegessége, hogy tervezője ugyanaz az I. M. Pei, akinek a Louvre üvegpiramisát köszönhetjük. Az épület elkészültekor az építész 91 éves volt.

Az Iszlám Művészet Múzeuma, Doha
Galéria: A világ legszebb múzeumépületei
Fotó: Abd Rabbo Ammar / Northfoto

"A 45 ezer négyzetméteres építmény némileg Pei legismertebb alkotását idézi: a múzeum tömbje távolról egymásra pakolt dobozokból épített piramisra emlékeztet. A mészkővel burkolt homlokzatokat az iszlám építészet ihlette motívumok gazdagítják. A múzeum egy mesterséges szigeten épült Katar fővárosa, Doha kikötőjében, és nyolcszáz műalkotást mutat be, a hetediktől a 19. századig" – írta róla a megnyitó után a Hg.hu.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Több mint 120 helyre mehetünk a Múzeumok Majálisán
Több mint 120 kulturális intézményt ismerhetünk meg közelebbről a 21. Múzeumok Majálisán, amely hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben várja programokkal koncertekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tárlatvezetésekkel a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek