Májusi úti tippek brit sajtgurítástól francia filmfesztiválig

Francia filmfesztivál, angol sajtgurítás, egzotikus spanyol udvarok, tavaszi bulik a Balatonnál - nem fog unatkozni, ha májusban az alábbi úti célok közül választ magának.

Nyitott Balaton: programözön a tó körül

A Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni regionális turisztikai szervezetek évek óta megrendezik elő- és utószezonban is a Nyitott Balaton rendezvénysorozatot. Az idei, tavaszi Nyitott Balaton május 1-jén kezdődött, és május 16-ig tart, célja, hogy minél több turistát csábítsanak szezonon kívül a tó partjára.

Tagore sétány, Balatonfüred Galéria: Májusi úti tippekFotó: Sisy / Indafotó

Az összes program megtalálható a rendezvény honlapján, mi most csak szemezgetünk közülük. Május 7-én, szombaton például a keszthelyi Festetics kastély Tükörtermében kóruskoncert lesz, a tihanyi Levendula ház az ötödik születésnapját ünnepli, Gyenesdiáson pedig Barista bajnokságra kerül sor. Balatongyörökön lampionos strandpartit tartanak május 13-án, és ezen a napon kezdődik a Balatonfüredi Művészeti Fesztivál is. Május 16-ig tartanak a programok a Kisfaludy Színpadon, az Anna Grand Hotel Dísztermében, a Vitorlás téren, a Tagore sétányon és a Kisfaludy Galériában.

További tavaszi tippek a tó partján itt olvashatók.

Győr: Öt templom fesztivál

Öt nap, öt templom, öt vallás és rengeteg kulturális program – ezt kínálja az Öt Templom Fesztivál – május 5. és 9. között Győrben. "Idén májusban tizenegyedik alkalommal nyílnak ki Győr-Újváros templomajtói, hogy felekezeti hovatartozástól függetlenül várjanak mindenkit, szeretettel. Koncertek, szakrális színházi előadások, helytörténeti és vallástörténeti előadások, kiállítások zajlanak öt napon keresztül a templomokban, az Újváros megszépült közterein és új közösségi tereiben is. Az Öt Templom Fesztivál elsősorban nem vallási, hanem kulturális esemény, ami a vallási kultúrát állítja középpontjába és igyekszik megmutatni annak gazdagságát, évezredes hagyományait ugyanúgy, mint friss, fiatal kezdeményezéseit" – írják közleményükben a fesztivál szervezői.

Bíró Eszter koncertje a Zsinagógában #ottemplomfesztival

Festival of Five Churches (@ottemplomfesztival) által megosztott bejegyzés,

A fesztivált a Ferenczi György és a Rackajam nyitja meg, idén Gryllus Vilmossal kiegészülve a zsinagógában lépnek fel megzenésített versekkel. De sok más fellépő mellett koncertezik a Szabó Balázs Bandája is. A színházi programok közül Gyarmati Fanni naplóját emelnénk ki Seres Tamás rendezésében, Hámori Gabriella előadásában. A produkció különlegessége, hogy most először láthatja a közönség a bemutató helyszínén kívül.

A színházi és koncertprogramokon túl a fesztivál szervezői és házigazda gyülekezeteik az öt templomot bemutató, magyar és angol nyelvű vezetéssel is induló Öt Templom Túrákra és Dimény Gábor építész kalauzolásával újvárosi városrész ismereti sétákra is várják az érdeklődőket.

Cannes: Nyüzsgő filmfesztivál és nyugodt szigetek

A Cannes-i Nemzetközi filmfesztivált május 11-22. között rendezik meg. A Wizz Air nizzai járatindítása óta már nem is tűnik olyan elérhetetlen célpontnak a francia Riviéra. Arra azért készüljenek fel, hogy ilyenkor megemelkednek a szobaárak, és óriási a tömeg – egy filmrajongónak viszont ennek ellenére is óriási élmény lehet a Riviérán tartózkodni a filmfesztivál ideje alatt. A csillagok alatt, a tengerparton ingyenes filmvetítésen vehetünk részt, a Cinéma de la Plage mindenki számára nyitva áll.

Cannes Galéria: Májusi úti tippekFotó: Angot / Colorise / Northfoto

Akinek elég lesz a nyüzsgésből, két apró szigetet feltétlen látogasson meg Cannestől délre. Az Ile Sainte-Marguerite például egy három kilométer hosszú sziget, ahová egy egész napra is érdemes a helyiek szerint kilátogatni, mert itt sétával, strandolással és piknikkel is gyorsan elmegy a nap. A másik apró szigetre, az Ile Saint-Honorat-ra kevesebb, mint fél óra alatt elhajózhatunk a cannes-i kikötőből. Jelenleg huszonkét szerzetes él itt, borukat és gyógynövényes főzeteiket az apátság boltjában árulják. A templomhoz vezető út eltéveszthetetlen, de ne induljon egyből vissza, ha ott végzett. Inkább kerülje meg a tenger irányába, ahol még egy látványosság várja: a régi kolostor épülete, ami egyben erődként is szolgált a 15. században.

További tippek a Riviéráról itt.

Anglia, Brockworth: Őrült sajtgurító verseny

A Cooper's Hill-i sajtgurítást az angol vidék hangulatáért lelkesedők egyből a szívükbe zárják majd. A dolog lényege, hogy a vállalkozó kedvű versenyzők (általában 20-40 fő szokott indulni, több futamban) jelmezbe öltözve, egy baromi meredek lejtőn egy közel négy kilós, kerek sajtot próbálnak utolérni, miközben ezrek szurkolnak nekik. Hülyeségnek hangzik? Épp ez a lényeg! Aki elsőként ér le a dombról, az nyer, és hazaviheti a sajtot.

Veszélyessége miatt 2010-ben hivatalosan be is tiltották, de ez nem gátolja meg a helyieket abban, hogy évről-évre megszervezzék a futamot. Ami egyre több nemzetközi érdeklődőt vonz, volt olyan év, amikor tizenötezer néző volt rá kíváncsi. Idén május 30-án rendezik meg, részt venni egyszerű, nincs nevezési díj, egyszerűen rajthoz állunk, és rohanhatunk az akár 110 kilométer per órát is elérő sebességgel guruló sajt után hegynek lefelé. De ha ránk hallgatnak, inkább a nézelődők táborát választják, mert a dolog tényleg elég veszélyes: 1997-ben például 33-an kerültek kórházba az indulók közül, írja a Fest300.com.

Az őrült sajtfutamot Brockworth faluhoz közel rendezik meg, a Wizz Air birminghami járatával a legkönnyebb megközelíteni – a reptér csupán egy órányira van innen. A rendezvény mindig délben kezdődik, a részvétel ingyenes. Ha jó helyet akarunk magunknak, érdemes már reggel 8-ra a helyszínen lenni. A környék farmjairól és sajtkészítéséről híres, a futam után érdemes látogatást tenni pár gazdánál, vagy kirándulni egyet a festői vidéken.

Spanyolország, Córdoba: Patio

A különleges mecset-katedrális hibridjéről és titokzatos belső udvarairól híres spanyol város, Córdoba legpompásabb és legillatosabb arcát májusban ismerhetjük meg. Több virágos esemény is akad ilyenkor, de a legizgalmasabb a felvirágozott belső udvarok – patiók – versenye. Az első udvarszépségversenyt 1918-ban hirdette meg a córdobai városháza, azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Córdoba száraz, meleg klímája miatt egyébként már a rómaiak is belső udvarokat emeltek, és ez a szokás a mór időkben, majd a további évszázadokban is megmaradt. A belső udvarokat csobogókkal, virágokkal töltötték meg, így tartották hűvösen otthonaikat. Egy idő után a kreatív udvardíszítést az itt lakók többsége olyan művészi szintre emelte, hogy azt kár lett volna nehéz ajtók és vaskapuk mögé rejteni. Így alakult ki az évente megrendezett udvarszépségverseny, amikor végre mindenki láthatja ezeket a csodás jázmin, narancsvirág és megannyi más virág illatában úszó helyeket – írja az Andalucia.com.

Córdoba: egy a sok látványos udvar közül Galéria: Májusi úti tippekFotó: patios.cordoba.es

2016-ban május 2. és 15. között több mint ötven udvarba lehet benézni: vannak köztük privát, családi otthonok, vallási épületek és középületek is. A versengő udvarok listáját és térképét itt találják. A látogatás ingyenes, de általában mindenhol kinn van egy kis doboz az adományoknak. Érdemes odafigyelni a nyitva tartásra, általában délelőtt tizenegytől lehet nézelődni, a szieszta idejében, délután kettő és este hat között általában zárva vannak az udvarok. Utána viszont este tízig, sőt, hétvégén akár éjfélig is várják a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek