Fehér homok, pálmafák és mesés ázsiai városok

A malajziai Penangon kínai kereskedők klánházai keverednek gyarmati időket idéző villákkal, a vietnami Hoi An autómentes óvárosát vietnami, kínai, japán és francia építészeti jegyek teszik egyedülállóvá. Ha pedig elfáradtunk a városnézésben, mindkét város közelében szép strandok nyújtanak felfrissülést. A legek fővárosának is nevezhető Dubajban pedig ki sem kell tennie a lábát a városból a strandélményért!

Szívesen elutazna valamilyen egzotikus, ázsiai célpontra, de nem tud dönteni, merre induljon? Kíváncsi a városok nyüzsgő hangulatára, de a strandolásról sem szeretne lemondani? Nehezen találja az ideális úti célt, ahol kényelmesen tudja kombinálni a kettőt? Segítünk!

 

Malajzia: Penang

 

A célpont: Penang szigete, mely a Maláj-félsziget északnyugati részén található, Kuala Lumpurtól 350 kilométerre. Belföldi fapadossal (pl. Air Asia) egy óra alatt itt lehetünk a maláj fővárosból. A szárazföldhöz egy hosszú híddal csatlakozó szigetben az a legjobb, hogy itt azok is jól érzik magukat, akik csak strandolni szeretnének és esténként shoppingolni, de azok is, akiknek nincs nyaralás a helyi konyha beható megismerése nélkül. Végezetül pedig azok is, akiket Ázsiába utazva a letűnt korok mementói izgatják a legjobban. Őket gazdagon díszített klánházak, a gyarmati időből itt maradt, különleges hangulatú villák várják.

 

Khoo Kongsi klánház, Penang
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Huszti István / Index

Ilyen a strand: A legnépszerűbb partszakasz az óriási, gömbölyded sziklái miatt látványos Batu Ferringhi. A fehér homokos, pálmafás part mentén egymást érik a bárok, és a – sajnos elég csúnya – hotelek. A strandolás és napozás mellett különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk. Ha ennél érintetlenebb körülmények közt képzelik el az ideális strandolást, menetrend szerinti speedboat járatokkal kb. három óra alatt átjuthatnak Langkawira is.

Ezért érdemes felkelni a napágyból: George Town gyarmati emlékei: a város 2008 júliusában világörökségi státuszt kapott egyedülálló építészete miatt, a térségben sehol máshol nem találni hozzá foghatót. George Townt 1786-ban alapította a Brit Kelet-Indiai társaság egyik kereskedője, a századfordulóra a város egyszerre mutatta a tradicionális kínai, és a modern, európai jellegű kereskedelmi központ képét.

 

Blue Mansion
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Huszti István / Index

Ma ugyanilyen sokarcú: az indiai negyed tarka házai és utcai kifőzdéi szöges ellentétben állnak a gazdag kínai kereskedők klán-központjaival - a Khoo Kongsit semmiképp ne hagyják ki -, és fényűző udvarházaival - ilyen például a csodás, indigókék Blue Mansion - vagy éppen a hófehér, gyarmati időket idéző középületekkel.

De egy penangi nyaralás során a trópusi fűszer és gyümölcskertbe is ellátogathatunk, ahol több mint ötszázféle fűszerrel, gyógynövénnyel és gyümölccsel ismerkedhetünk az édesítésre alkalmas sztíviától a rettentően büdös és megosztó ízű duriánig. Mert persze nem csak nézni, de kóstolni is lehet. A helyi flóra után a faunával is megbarátkozhatunk a penangi pillangófarmon. A látogatók kedvencei a szabadon repkedő tarka lepkék, de mellettük többek között pókokat, békákat, kígyókat is lehet látni.

 

Batu Ferringhi a jópofa sziklákkal
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Huszti István / Index

Este pedig irány irány a parttól nem messze található éjszakai piac, ahol mindent megvehetünk, amire vágytunk, de még azt is, amire nem. Az árusok nagyon barátságosak, alkudni egyenesen kötelező. Vásárlás előtt vagy után pedig a zseniális penangi konyhát is ismerjék meg - azt mondják, egész Malajziában itt főznek a legjobban. Annyira sok időt nem töltöttünk el az országban, hogy ennek az igazságtartamát ellenőrizni tudjuk, de az tény, hogy itt mindenhol jót ettünk. (Vonatkozó olvasmányként pedig ajánljuk Plankó Gergő beszámolóját a Vifon Beachen a világ legbunkóbb, és egyben legfinomabb tésztáját főző penangi Soon asszonyról.)

 

Dubaj

 

A célpont: Dubaj az elképesztő legek városa az Egyesült Arab Emírségekben, öt és fél óra repülőútra Budapesttől. Itt található a világ legmagasabb épülete, legnagyobb bevásárlóközpontja, leggradiózusabb szökőkútja, és napról napra tovább nő a világrekordok száma, amelyeket Dubaj mondhat magáénak. Magyarországról pedig az egyik legolcsóbb "télből a nyárba" célpont. Nem is meglepő, hogy a 2015-ös, utazási vonatkozású Google keresések magyar toplistájára is felkerült a város.

 

Dubai, Egyesült Arab Emirátusok
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Ilyen a strand: Dubajból ki sem kell tennie a lábát, ha strandolni akar. Sőt, valószínűleg még a szállodájából sem. A legpompásabb strandok ugyanis nagyobb hotelek privát tengerpartjai, ezért érdemes célzottan ilyen szállást foglalni, vagy ha pénztárcabarátabb helyen száll meg, keresni egy olyan hotelt, ami fogad külsős vendégeket is a strandjára, nem kizárólag a szállóvendégeknek tartja fenn azt. Kedvencünk ebben a kategóriában a One & Only Royal Mirage. Az Ezeregyéjszaka meséit idéző komplexum stradja egy kilométer hosszú, a környezet pedig tényleg mesébe illő. De egy fillért sem kell költenie, ha egy szabadstrandot választ. Ezekről a dubaji Timeout készített egy alapos összeállítást, képekkel is kiegészítve.

 

One&Only Resorts Mirage, Dubai
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: One&Only Resorts

Ezért érdemes felkelni a napágyból: Dubajban található a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa. Nem könnyű a valaha épült legérdekesebb felhőkarcolók közül kitűnni, de a dubaji tornyot már most annyi legenda övezi, hogy az is kíváncsi lesz rá, akit egyébként nem hoznak lázba a legek. Rögtön a Burj Khalifa lábánál találjuk a világ legnagyobb szökőkútját, mely a méretben lekörözött legendás Las Vegas-i Bellagio mintájára zenés show keretében lövi ki a vízsugarakat esténként. A Dubai Mall bevásárlóközpont olyan hatalmas, hogy olyan taxik közlekednek benne, mint amilyeneket a reptereken lehet látni. Furcsa is lenne, ha egy ekkora épületben ne találna meg minden nagyobb márkát! Általános forgalmi adó pedig nincs, így jóval olcsóbb is lehet egy bevásárlás. A Mall of Emirates-ben pedig télen-nyáron síelhet egy fedett sípályán! Ha a sok modern és nagyratörő épület után Dubaj régi arcára is kíváncsi, az Al Fahidi erődben található Dubai Múzeumot és a bazárokat érdemes célba vennie.

Dubaj a Bono Utazási Központtal

Töltse a március 15-i hosszú hétvégét Dubajban, a homokos Jumeirah Beachen! 6 napos utazásunk közvetlen repülőjárattal már 179 000 Ft/fő + repülőtéri illeték áron foglalható, tengerpart-közeli 4*-os szállodában, exkluzív környezetben. Gazdag programajánlat, 30 fok, napsütés és Dubaj legjobb magyar idegenvezetője várja kedves utasainkat!

Bono Utazási Központ (X)

 

Vietnam: Hoi An

 

A célpont: Ho Si-Minh várostól körülbelül kilencszáz kilométerre fekszik egész Ázsia egyik legautentikusabb hangulatot árasztó turistacélpontja, Hoi An. Vietnam fővárosából repülővel a legegyszerűbb megközelíteni, a legközelebbi reptér Da Nangban található. Az autómentes belváros, és a szigorú állagmegőrzési előírásoknak köszönhetően egységes városkép tökéletes célponttá teszik Hoi Ant a mesés Ázsia hangulatára vágyakozó turisták számára.

 

Hoi An
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Jeremy Horner / Europress / Getty

Ilyen a strand: Az pedig már csak hab a tortán, hogy Hoi Anból rövid, körülbelül húsz perces bicikliúttal az ország legszebb tengerpartjait érhetjük el. Az óvárostól keletre, négy-öt kilométerre találjuk Cua Dai és An Bang strandokat, ahol kristálytiszta víz, fehér homok, pálmafák és remek haléttermek várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Ezért érdemes felkelni a napágyból: A város, amely egykori fontos kereskedelmi kikötőjének köszönheti elképesztően sokszínű épületeit, 1999 óta a világörökség része. Ma turisták nyüzsögnek ott, ahol a 16. és 18. század között kínai, japán és európai kereskedők éltek. Az épületek a város múltjának köszönhetően eklektikusak: a vietnami, kínai és japán építészeti jegyek mellett a város balkonjai és redőnyös ablakai a francia múltat is felidézik.

 

Hoi An, tengerpart
Galéria: Egzotikus városok és tengerpartjaik
Fotó: Simon Karolina / Ázsiaspecialista

A város egyik leghíresebb látványossága a Japán Fedett Híd, amely 1593-ban épült azzal a céllal, hogy a japán kereskedőket összekösse a város kínai kereskedőivel. A legnevesebb, ma is látogatható kereskedőház a 18. századi Tan Ky ház. Városnézés után itt is érdemes megkóstolni a helyi konyha remekeit, sőt, sok étterem főzőkurzusokat is szervez a turistáknak. Vietnam további izgalmas világörökségi helyszíneiről ebben a cikkünkben olvashat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek