Nem lesz szilveszteri ünneplés Sanghajban

Nem tartják meg idén a nagy szabadtéri szilveszteri ünnepséget Sanghajban, miután tavaly egy tömegszerencsétlenség több tucat ember halálát okozta - adta hírül szerdán a kínai média a kelet-kínai metropolisz helyi kormányzatának bejelentésére hivatkozva.

Tavaly 36 embert halálra tapostak Sanghajban a Bund néven ismert híres folyóparti sétányon az újévet ünneplő több ezer fős tömegben. A katasztrófát a helyi médiában megszólaló szemtanúk beszámolója szerint az okozta, hogy az egyik épület ablakából hamis pénzt szórtak az utcára, amit az emberek valódinak hittek, és egymást taposva igyekeztek azt összegyűjteni, számolt be az MTI.

A tragédia helyszíneFotó: Chinafotopress / Getty Images

A közel húszmillió lakosú nagyváros kormányzatának egyik szóvivője az idei szilveszter közeledtével arra intette a helyieket, hogy ha mégis a parti sétányon akarnak ünnepelni, akkor tartsák tiszteletben a rendszabályokat.

Habár a hagyományos kínai újév csak később kezdődik - az idén február 20-án -, január 1-jét a nyugati világhoz hasonlóan Kínában is megünneplik.

Azoknak is más programot kell találniuk az idén, akik a Vörös téren akartak ünnepelni, az idén ugyanis lezárják a teret. Hivatalosan annak az újévi koncertnek a felvétele miatt zárják le, melyet az állami média sugároz majd. Csak korlátozott létszámú közönség láthatja élőben az előadást, melynek nagy részét a hatóságok hagyják jóvá.

Az AFP francia hírügynökség mindazonáltal megjegyezte, hogy az orosz hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután egy orosz repülőgép 224 ember halálát okozva lezuhant az egyiptomi Sínai-félszigeten, majd novemberben terrortámadás érte a francia fővárost.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek