Télből a nyárba: ultra biztonságos családi úti célok

Ezen a télen inkább hanyagolná a síelést, mert inkább melegre és tengerpartra vágyik? Gyerekekkel utazna, ezért olyan ultra biztonságos úti célt keres, ahol mindenki talál izgalmas programot? Utazási szakemberek segítségével ajánlunk tuti helyszíneket!

Amíg a párjával megy nyaralni, viszonylag egyszerű olyan úti célt találni, ahol mindketten megtalálják azokat a programokat, amelyek kitölti az idejüket a strandoláson kívül. Más a helyzet azonban, ha az egész család utazik melegebb éghajlatra - nem könnyű, de nem is lehetetlen olyan helyet választani, ahol a család minden tagja megtalálja a neki megfelelő látnivalót, és a gyerekek sem fognak unatkozni és wifiért nyafogni.

Olyan úti célokat gyűjtöttünk össze utazási szakemberek segítségével, amelyeknél egyszerre teljesülnek a következők:

  • gyerekbarát,
  • biztonságos,
  • van tengerpartja.
Mit szólna síelés helyett ehhez?
Galéria: Télből a nyárba a családdal
Fotó: Peter Bischoff / Europress / Getty

 

Tenerife, az élményparkok szigete

 Az egyik legkézenfekvőbb úti cél. "Elsősorban azért, mert viszonylag közel van, Budapestről közvetlen repülőjárattal megközelíthető kb. 4-4,5 óra alatt, ami gyerekekkel való utazás esetében nem elhanyagolandó előny" - mondja Kálmán Péter, a Neckermann utazási iroda marketing vezetője.

Nincs időeltolódás, és mindig kellemes nyári az időjárás, 25-30 fok van, és a strandoláson kívül rengeteg olyan program van, ami mindenkit leköt. Tucatnyi élménypark közül lehet például választani, az érdeklődési körünknek megfelelően. A Siam egy több mint 18 hektáros vízi élménypark, ahol egy 28 méteres óriáscsúszdán is lecsúszhatnak, ha mernek, de ezzel nincs vége a történetnek, mert egy lélegzetállító akváriumon keresztül száguldva fognak megérkezni a medencébe. Itt található a Wave palace, a világ legnagyobb mesterséges hullámmedencéje is.

A Loro Park egy különleges állatkert, amely a világon egyedülálló módon több, mint 4000 papagájnak ad otthont, ezenkívül itt látható a világ legnagyobb delfin show-ja, beltéri pingvin bemutatótere és Európa leghosszabb cápa-alagútja is.

Ha az élményparkokat kipipálták, kiránduljanak a sziget közepén levő Teide Nemzeti Parkba. A parkot aszfaltút és menetrendszerinti buszjáratok kötik össze a városokkal, és kötélpályán is fel lehet jutni a 3718 méter magas Teide vulkán közelébe. A hatalmas, 80 km-es átmérőjű Las Canadas kráter ritka növények és állatok sokaságának ad otthont, a holdbéli tájon már számos sci-ft forgattak. Ha már itt vannak, feltétlenül nézzék meg a Cueva del Hielo cseppkőbarlang bizarr képződményeit.

 

Ha unják a tengerpartot: a Teide Nemzeti Park felejthetetlen élmény
Galéria: Télből a nyárba a családdal
Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty

"Érdemes a szállodát is úgy megválasztani, hogy az a család tagjai, illetve a kiválasztott program tekintetében ideális legyen" - tanácsolja Kálmán Péter. "Ha sokat szeretnénk strandolni, akkor legyen közel egy megfelelő, finom homokos part. Ha inkább kirándulni szeretnénk, akkor a meglátogatandó úti célokhoz helyezkedjen minél közelebb a szálloda. A költségek felnőttek esetében kb. 170 000 forinttól kezdődnek. Természetesen a gyermekek koruktól függő kedvezményekkel számolhatnak."

Vezessenek Ferrarit, nézzenek cápákat!

Az Egyesült Arab Emírségek szintén népszerű úti cél - közvetlen járattal eljuthatnak ide, nem túl hosszú a repülési idő, az ország biztonságos, és sok a gyermekbarát program, ajánlja Józsa Jetta, a Vista Utazási Irodák Kft. Értékesítési vezetője.

Az Abu-Dzabitól 40 percre levő Ferrari World például biztos, hogy felejthetetlen élmény, bár a belépő elég húzós, egy felnőtt napijegy kb. 20 ezer forintnál kezdődik. Szimulátorok, plusz pénzért tesztvezetések várják, és a gyerekek is kipróbálhatják, milyen egy igaz Forma 1-es autó pilótájának lenni. Imádkozzanak, nehogy komolyan kedvet kapjon a gyerek.

Ha nemcsak a "mesterséges" paradicsomot szeretnék megmutatni a gyerekeknek, vegyenek részt egy dzsipszafarin. A Liwa Oázisban képet kapnak arról, milyen is lehetett az ország, mielőtt olajtermelő óriás lett. Ha pedig egy egész napos túra nem fér bele az idejükbe, béreljenek bringát a gyönyörű Corniche-sétány egyik kölcsönzőjében, és tekerjenek végig a parton!

Cápák és ráják testközelben
Galéria: Télből a nyárba a családdal
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

A hipermodern Dubaj meglátogatásához a téli időszak az ideálisabb, nyáron gyakorlatilag elviselhetetlen a meleg, és ezen nem segít sokat a tenger közelsége sem. Dubajban minden a turistákról szól, és a város akkor is képes meghatározó élményeket adni, ha csupán néhány napunk van a felfedezésére.

A Mall of the Emirates fedett sípályája nem biztos, hogy most izgalmas lesz, hiszen valószínűleg éppen a hideg az, amiből nem kérnek a nyaralás alatt, ezért inkább célozzák meg a Perzsa-öböl partján található hotelek strandjait, vagy csobbanjanak valamelyik szabad strandon.

A gigantikus vidámparkokban (Atlantis, Adventure Waterpark, Wild Wadi, Legoland) a család egyik tagja sem fog unatkozni. A Dubai Aquarium & Underwater Zoo fő attrakciója a hosszú, 70 cm vastag plexiből készült alagút, melyen áthaladva különleges cápa- és rájafajtákban gyönyörködhetnek.

Ami az értékesítési vezető szerint még kellemesebbé teheti az utazást a gyerekekkel, az a megfelelő repülőjáratok foglalása - ha nem közvetlen járattal utaznak, próbálják meg minimalizálni a várakozási időket! Ne feledkezzen meg a biztosításról sem: célszerű legalább egy középkategóriás biztosítást kötni egy megbízható biztosítónál, van családi kedvezmény is 2+2, illetve 2+3 tagú családoknak. 

Paradicsomi szigetek, homokos tengerpartok és Mexikó 

A Karib-tengeri szigetek és Mexikó a hófehér homokos, hosszú, tengerpartok és a színvonalas, családbarát szállodák miatt ideálisak a családi nyaraláshoz, Mikola György, az OTP Travel értékesítési és marketingvezetője. "Cancún és Playa del Carmen csodás strandjai és kényelmes, all inclusive szállodái paradicsomi körülményeket biztosítanak az egész családnak, a Karib-tenger lassan mélyülő vize pedig kellemes strandolást nyújt a kisebbeknek is."

Xel-Ha all inclusive ökoparkja a Maya Riviéra egyik kiemelkedő látványossága: ez egy hatalmas aquapark számtalan izgalmas élménnyel és szolgáltatással. Kisebb gyerekekkel a Children's World-öt ajánlja, Xcaret óriás parkjában pedig teknősfarm, akvárium, állatkert és földalatti folyó is van, amelyet végig lehet úszni. Lehet itt búvárkodni, snorkelezni, úszkálni a delfinekkel, valamint zenei és különféle show-műsorok is vannak. 

Xcaret Park, a mini paradicsom
Galéria: Télből a nyárba a családdal
Fotó: Xcaret Park

Ha bevállalják a hosszú utat gyerekekkel, és belefér a költségvetésbe, Bali is tökéletes helyszín lehet. A Bird Parkban több mint 1000 madárfaj látható, de ott van a Pillangó Park, a Majom Erdő, Lovinából kihajózva pedig delfineket lehet látni. Kutában olyan programok közül választhatnak, mint a vízi vidámpark, szörfözés, kajak, kanyoning, búvárkodás, jet-ski, Baturban kipróbálhatják a lávabringázást, a kókuszdiófára mászást, vagy rizsültetést. Ubudban, a botanikus kertben húsevő növényeket és mosolygó orchideákat kereshetnek. "A szállodák Balin megfelelnek az európai színvonalnak, a legtöbb helyen a gyermekek részére animációs programokat szerveznek" - teszi hozzá Mikola György.

Tippek, ha gyerekekkel utazik:

Az alábbi tippeket az OTP Traveltől kaptuk:
Legyen orvosi szolgálat a közelben (vagy magában a szállodában vagy hajón). Tartsák be az egészségügyi előírásokat, ha kell védőoltás, időben adassák be!
Érdemes feltérképezni, hogy milyen étkezést biztosítanak a szállodák, a gyerekek ízlésének nem mindig „jön be" az egzotikus konyhák ízvilága, így célszerű all inclusive ellátású szállást foglalni, ahol biztosan megtalálják a kedvenceiket.
Utazási és útlemondási biztosítás nélkül senki ne induljon útnak, gyerekkel érdemes a legmagasabb kategóriát megkötni.
Az utazás előtt időben meg kell bizonyosodni arról, hogy a család minden tagjának van érvényes úti okmánya (az útlevél érvényessége a hazautazástól számított +6 hónap), amennyiben vízumköteles az ország, időt kell hagyni a vízum ügyintézésre.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek