Újranyílt a hely Indiában, ahol a Beatles-tagok meditálni tanultak

  Újra megnyílt a nyilvánosság előtt az az elhagyatott indiai ásram, amelybe a Beatles együttes tagjai 1968-ban elvonultak meditálni.

  Uttarakhand észak-indiai szövetségi állam hatóságai már hónapokkal ezelőtt megkezdték az átfogó javító és felújító munkálatokat, hogy az ásram John Lennon halálának keddi, 35. évfordulójára újra megnyithasson, írja az MTI.

  A Beatles tagjai a jógi tanítványai között 1968-ban RisikesbenFotó: Hulton Archive / Getty Images

  A spirituális menedékhely a Gangesz folyó partjánál, Risikes városban található, területén hamarosan jógaközpont is épül a turisták számára. A hely azonban "megtartja régi sármját" - fogalmazott szerdán D.V.S Khati, Uttarakhand természetvédelmi felelőse.

  A Beatles együttes tagjai 1968-ban azért utaztak el az indiai spirituális menedékhelyre, hogy nyugalmat találjanak és megtanulják a transzcendens meditációt. Az idillnek azonban hamar vége szakadt, amikor kenyértörésre került sor a gombafejűek és Maharisi Mahes jógi között: az akkori értesülések szerint Ringo Starrnak nem ízlettek a vegetáriánus ételek, John Lennon pedig hazugságnak nevezte Maharisi azon állítását, amely szerint teljesen önmegtartóztató életet él.

  A légkör azonban kétségkívül segítette a Beatles kreativitásának kibontakozását. Számos dalt írtak itt, amelyek nagy része hallható a "Fehér albumnak" is nevezett The Beatles című duplalemezen.

  Maharisi Mahes jógi 1970-ben bezárta az ásramot, később Európába költözött, ahol 2008-ban elhunyt. Bár a 7,2 hektáros területen fekvő ásram egyre jobban lepusztult, az évek során fontos zarándokhellyé vált az elkötelezett Beatles-rajongók számára, még ha falakon is kellett átmászniuk, hogy bejussanak a színes graffitikkel dekorált meditációs terembe.

  A hatóságok remélik, hogy a fizetős turistákat is érdekelni fogja az imahely: az indaiaknak két eurót, a külföldieknek tíz eurót kell fizetniük a belépésért.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!