Turisták elől elzárt helyek is látogathatók a Hradzsinban

Korábban lezárt helyek lesznek rövidesen látogathatók a prágai várban, amely a cseh köztársasági elnök hivatalának is otthont ad.

 Az új, egyórásra tervezett látogatások során az érdeklődők egyebek között megtekinthetik a Hradzsin azon részeit is, ahol jelenleg az elnöki hivatal működik és Milos Zeman államfő irodái vannak. Bár az új látogatási útvonalat az elnöki iroda elsősorban diákoknak ajánlja, de a turisták előtt sincs lezárva. "Az új útvonal olyan helyekre vezeti el a látogatókat, amelyeket a rendszeresen megtartott nyílt napok alkalmával is csak ritkán lehetett megtekinteni" - áll a Hradzsin közleményében.

A prágai várFotó: Northfoto

A hivatalban lévő elnök irodái mellett a látogatók megnézhetik Tomás Garrigua Masaryk, Csehszlovákia első elnökének lakását, dolgozószobáját és az általa használt reprezentációs termeket is. Masaryk egykori lakását és dolgozószobáját korhű állapotban őrizték meg a prágai várban. A régi reprezentációs szalonokban kiállítást rendeznek az elnöki iroda levéltárának dokumentumaiból, valamint arról, hogyan alakult át a Hradzsin egykori Habsburg királyi székhelyből csehszlovák elnöki hivatallá.

Látogatható lesz ezentúl a Hradzsin moziterme is, amelyet a múlt század hatvanas éveiben hoztak létre néhány kisebb terem összevonásából. A várban első ízben 1943-ban létesítettek vetítőtermet, de az kisebb volt és máshol helyezkedett el, mint a jelenlegi moziterem. Az utóbbit az 1989-es rendszerváltás után, Václav Havel elnöksége idején elsősorban sajtóértekezletek megtartására használták, de időnként filmeket is vetítettek benne. A közeljövőben újra ebben a teremben rendezik az elnöki szóvivő sajtótájékoztatóit - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek