Három csodaszép tarka óváros a nagyvilágból

Imádjuk a városnézést: a szép parkok éppúgy ámulatba ejtenek, mint a titokzatos templomok és a vadregényes folyópartok, de az örök kedvenceink mégis a szűk utcákkal, macskakövekkel és kopott kilincsekkel büszkélkedő óvárosok maradtak.

Ön szerint is fantasztikus érzés több száz éves utcákon kalandozni, véletlenszerűen bekeveredni a legeldugottabb belső udvarokba? Vagy éppen romos erkélyeket fotózni kóbor macskákkal és a kifeszített szárítóköteleken lengedező, százszínű mosott ruhával? Akkor az alábbi óvárosokért odáig lesz! Az alábbi három helyen nemcsak a napfény fogja megmelengetni a lelkét.

Alfama, Lisszabon, Portugália

A lisszaboni várhegy lejtőire épült Alfama a portugál főváros legrégebbi negyede. A kezdetek kezdetén valójában Alfama volt maga a város, amely az évszázadok során szép lassan nyugat felé kezdett terjeszkedni. Így nőtt ki belőle mára Portugália legnagyobb városa, Lisszabon. Az óvárost többnyire ma is halászok lakják, Alfamát a legtöbben mégis a híresen melankolikus portugál zene, a fado fellegváraként ismerik.

Fado estre várva, Lisszabon
Galéria: Tarka óvárosok
Fotó: lehoczkim / Travelo

 Miután a girbe-gurba utcákon felkaptattunk a város tetejére és kigyönyörködtük magunkat a panorámában, érdemes beülni valamelyik pici, kevésbé szem előtt lévő vendéglőbe is, amit szinte csak a lisszaboniak ismernek. Ezeken a helyeken ugyanis igazi, autentikus élményt nyújt a fado, míg a turistáknak szánt, kommersz éttermekben jellemzően inkább túljátszott és elég drága műsort kapunk. Arra azonban nem árt felkészülni, hogy a kisebb helyeken a gyors bejutás esélye is alacsonyabb, ezért érdemes már kora este elkezdeni a keresgélést, hogy vacsoraidőre biztosan legyen asztalunk.

Jaffa, Tel-Aviv, Izrael

Másik nagy kedvencünk Tel-Aviv óvárosa, Jaffa, amely egyike a világ legrégebbi kikötővárosainak. A hagyomány szerint a város Noé fiáról, Jáfetről kapta a nevét, aki az özönvíz után itt ért partot a hajójával, a szerencsés túlélést pedig egy gyors városalapítással ünnepelte. Ma a szomszédos Neve Tzedek negyedhez hasonlóan ide is egy bohém, fiatalabb művészgeneráció költözik a legszívesebben. A kacskaringós, lejtős utcákon sétálgatva érdekesebbnél érdekesebb figurák jönnek szembe, akiket már csak azért is érdemes leszólítani és megkérdezni az időről, hogy legalább pár mondat erejéig szóba elegyedhessünk velük, és hallgathassuk egy kicsit a dallamos akcentusukat.

JaffaGaléria: Tarka óvárosokFotó: Sári / Travelo

 Ismerős a helyzet, amikor a városnézéstől túlpörögve még pihenni is elfelejtünk, és egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már alig állunk a lábunkon, pedig még rengeteg látnivaló hátravan? Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha gyorsan keresünk egy árnyas parkot. Haifa tetején is találni egy szuper parkot, ahol a fűbe heveredve pásztázhatják Haifa kikötőjét, de gyakorlatilag szinte az egész várost belátni. Ha pedig szeretnék megkoronázni a sziesztát, szerezzenek be egyet az isteni falafeles piták közül - tuti, hogy nem bánják meg!

Salzburg óvárosa, Ausztria

Ha pedig a mediterrán hangulat helyett inkább alpesi képeslap-városkába vágyna, Salzburgnál keresve sem talál jobb célpontot. Ausztria negyedik legnagyobb városának központjában barátságos, régi cégérekkel és gyönyörű kirakatokkal csábító bevásárlóutcákat, kiváló, házias éttermeket és barokk épületeket – köztük a híres salzburgi dómot – találunk.

Salzburg tavasszalGaléria: Tarka óvárosokFotó: mimi / Travelo

 A város fölé magasodó Hohensalzburg erődöt is érdemes bevenni, ahova az óvárosból kényelmesen, siklóval juthatunk fel. A sikló alsó állomásától pár lépésnyire találjuk a híres temetőt, mely az idén éppen ötven éves Muzsika hangja című film nácik elől bujkálós jelenetét ihlette. Ez a város legrégebbi sírkertje, sok neves salzburgi nyugszik itt, például az eredeti Mozart-golyóról ismert Fürst család kriptája is itt található, nem messze a bejárattól.

Salzburg télen
Galéria: Tarka óvárosok
Fotó: Hellbrunner Adventzauber / Facebook

 Bár a trükkös, vizes játékoknak nincs itt a szezonja, mégis érdemes felpattanni a 25-ös számú buszra, és Hellbrunnig utazni vele. A Markus Sittikus érsekfejedelem által, vadászkastélynak építtetett palota kertjében ugyanis az adventi időszakban egy igazán idilli, testet, lelket melengető karácsonyi vásárt tartanak. Idén például november 19. és december 24. között kínálják az árusok a kézműves portékáikat és bögréikben az illatos puncsokat a mesébe illő kastély előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek