Itália szerelmesei adakozzatok!

  Itália szerelmeseinek felajánlásait várja egy új kezdeményezés, amely a közösségi finanszírozás eszközével is szeretne hozzájárulni Olaszország pusztuló műemlékeinek megmentéséhez. Bárki bármekkora összeget adományozhat, bárhol is legyen a világban.

   A LoveItaly kezdeményezői szerint az új technológiák segítségével szerte a földkerekségről akár milliók küldhetnek kisebb-nagyobb összegeket egy-egy projekt céljára, a felajánlásokat a loveitaly.org internetes platformon várják - írja az MTI.

  Fotó: loveitaly.org

   Két eurót kérnek

  A kezdeményezés elindítói - különböző tudományágak szakértői - olyan kisebb restaurálásokat végeztetnék el közösségi finanszírozásból, amelyekre már nem jut sem figyelem, sem pénz, és amelyeket nem kell megpályáztatni. A LoveItaly arra kéri az embereket szerte a világban, hogy tegyenek legkevesebb 2 euró felajánlást, ha ők is azt szeretnék, hogy Olaszország kulturális öröksége fennmaradjon a jövő generációk számára is. Mint mondták, "nemzetközi mozgalmat" akarnak indítani, hiszen "szerte a világban sokan vannak, akik imádják Itáliát". A projektek végrehajtásában a kezdeményezők szorosan együtt akarnak működni fiatal egyetemi hallgatókkal és kreatív vállalkozókkal, hogy a kulturális örökségről való gondoskodás új, hatékony módját alkalmazzák.

  Olaszország nem gazdálkodik jól kulturális örökségével - mondta a keddi bemutatkozó sajtótájékoztatón az új egyesület elnöke, Richard Hodges, a Római Amerikai Egyetem régészprofesszora. Hodges szerint "Itália kőolaja a kulturális öröksége, de az ország még nem ébredt rá ennek az erőforrásnak a jelentőségére". A professzor szerint főleg pénzzel és a fiatalok bevonásával lehetne jobban hasznosítani ezt a nagy kincset.

  65 ezer euróra lenne szükségük

  Noha Olaszország rendelkezik a legtöbb világörökségi helyszínnel, Itália csak évi 48 millió turistát fogad, míg Franciaország 84 milliót. A világ legtöbb látogatót vonzó városainak listáján Róma csak a tizenkettedik, miközben a műemlékkel alig rendelkező Frankfurt a nyolcadik - mutattak rá a kezdeményezők. A LoveItaly tervezett projektjei élén a pompeji Kentaur-ház pompás, ámde omladozó hálószobájának renoválása áll, amely a régészek szerint 53 ezer euróba kerül. Második projektként 12 ezer euróért újítanának fel egy Neptunuszt ábrázoló császárkori szarkofágot.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek