Tériszonyosok, vigyázat! Nyolc úti tipp a kötélpályák rajongóinak

Tériszonyosok, vigyázat! Nyolc úti tipp a kötélpályák rajongóinak

Magas-kötélpályán ámuldozni a táj szépségén nem nagy kihívás, kivéve, ha tériszonyunk van, mert olyankor a kaland rémálomszerű is lehet. A múltkori cikkben szereplő siklókat meglépve azonban a magas-kötélpályákról klasszisokkal fenségesebb lehet a kilátás, ezért is olyan népszerű turistacsalogatók – speciális perspektívájukkal mindenhol fellendítik a forgalmat. Lássuk, a világ mely felvonóira érdemes felszállni, hogy egy páratlan élményben legyen részünk!

 

Bondinho do Pão de Açúcar, Rio De Janeiro

 

A Cukorsüveg-hegy több mint százéves felvonójáról nemcsak pazar kilátás nyílik a városra, az óceánra és az összes csodás strandra, de még egy 1979-es James Bond-filmben is szerepelt. 360 fokos panoráma részeként bontakoznak ki előttünk a hegyek és a Megváltó Krisztus szobra is. A felvonók húszpercenként indulnak, és összesen 65 embert képesek szállítani, két külön kötélpályán: félúton a Cukorsüvegre át kell szállni. Az út összesen hat percet vesz igénybe az egyedülálló, négy teljes oldalukon átlátszó plexiüveg kabinokban.

Mireuk-hegy
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: Travelo

 

 

Masada felvonója, Holt-tenger

 

Izrael történelmének egyik legfontosabb épületéhez, a Masada erődhöz visz fel egy 900 méteres kötélpálya, amelynek gondolái akár 60 ember szállítására is alkalmasak egyszerre. A kilátás páratlan, a Holt-tenger egy szakaszát és a környező sziklákat csodálhatják meg azok, akik elég közel kerülnek az ablakokhoz beszálláskor.

Masada
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: Meg Stewart / flickr

A masadai a világ legmélyebben fekvő kötélpályája: 257 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el az alsó állomása, a felső pedig csak 33 méterrel a tengerszint felett.

Travelo tipp
Azt tudta, hogy a Masadánál sivatagi operafesztiválon is részt vehet? A Travelo az UP by El Al légitársaság és az Izraeli Turisztikai Minisztérium meghívására idén járt a Masada Operafesztiválon. Élményeinkről itt olvashat. A közeli Holt-tengerről pedig itt talál izgalmas tényeket. Tesztelje tudását, hányat ismert belőlük eddig?

 

Teleférico del Puerto, Barcelona

 

A nagykabinos kötélpálya a Montjuïc hegyét köti össze Port Vell kikötővel és La Barcelonetával. Az eredetileg 1931-ben megnyílt, a spanyol polgárháborúban megsérült, majd 1963-ban újranyitott és 2000-ben korszerűsített ingajáratú lift 1300 méter hosszú, és kabinjaiban 19 embert tud szállítani. Egyik műemléki védettségű acéltornyának tetején panoráma étterem található. A nagyjából tíz perces úton különleges nézőpontból láthatjuk a város egy részletét, a kikötőt, a parti medencéket és strandokat.

Teleférico del Puerto, Barcelona
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: M.Peinado / flickr

 

Gibraltári kötélpálya

 

Miután Gibraltár nem más, mint egy hatalmas szikla, így nem is kérdés, hogy kötélpályát építettek hozzá – igaz, ez nem a legmagasabb, csak a második legmagasabb, 412 méteren található pontra szállítja fel az utasokat. A látvány a kabinokból így is fantasztikus: a szoros a nyílt tengerrel, Marokkó és Algéria hegyei, kelet felé pedig Marbella partjai bontakoznak ki a hatperces úton.

Gibraltári kötélpálya
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: David Jones / flickr

A pálya szezonálisan működő középállomása az Apes Den, itt is és a csúcson is találkozhatunk a Gibraltár jelképének számító berber makákókkal. Nem tanácsos őket megfogni, fényképezni azonban lehet.

 

Grúzia kötélpályái

 

Grúziában a domborzati viszonyok miatt sok helyen találni városi felvonókat a tömegközlekedés részeiként. Csiatura leromlott állapotú, ötvenes évekbeli kötélpálya-hálózatához vagy Kutaisi régi vágású kabinjaihoz képest Tbiliszi vagy Batumi hipermodern új pályái azonban nagy kontrasztot jelentenek.

Stone Mountain Park, Grúzia
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: Victor Villanueva / flickr

A batumi Argo felvonó a belvárosból egy kávézóval kiegészített kilátóba megy fel, útközben pedig a város hagyományos öreg házait is tanulmányozni lehet. Tbilisziben pedig éppenséggel a folyóparton álló, futurisztikus új épületekre nyílik lenyűgöző kilátás.

Travelo tipp
Grúziába legkönnyebben a WizzAir közvetlen járatával juthat el, jelenleg heti két alkalommal repülnek Budapest és Kutaisi között. A Travelo tavasszal velük fedezte fel Grúziát. Itt olvashat tbiliszi élményeinkről, itt pedig a grúz konyháról írunk. Nincs még szilveszteri programja? Fedezze fel Grúziát magyar idegenvezetéssel a Vista ajánlásával!

 

CabriO, Stanserhorn

 

A svájci drótkötélpályáról, amely nyitott tetejű liftjével számít különlegesnek, itt már írtunk egyszer, de azóta sem licitáltak rá a különleges kabrió-kialakítású hegyi járműre. Alsó szintjén a körpanorámás kabinban hatvanan, a tetején a bátrabbak harmincan élvezhetik a kilátást, mialatt a Cabrio-Bahn 1900 méteres magasságba emelkedik. Mivel a pályát a két-két kötélen futó, két-két futóműves, Funifor-rendszerűnek építették, a kabin sokkal stabilabban halad az útján, mint az átlagos gondolák.

CabriO, Stanserhorn
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: Adnan Yhya / flickr

 

Huashan kötélpálya, Senszhi, Kína

 

Kína egyik szent hegye elsősorban a hajmeresztő magasságban elhelyezett deszkapalló-ösvényéről híres, amelyen át a turisták egy teaházba juthatnak, ha bírják bátorsággal. Kötélidegek híján azonban sokkal egyszerűbb az északi vagy a nyugati csúcs kötélpályáit választani, amelyek közül az előbbi kilencvenes években történt nyitása óta lepték el a tömegek a hegyet. Így simán előfordulhat, hogy előbb két órát állunk sorba, de megéri a látvány.

A 2013-ban megnyílt, 20 perc alatt 4200 métert megtevő, meredek pályájú vonal fenti állomásának további különlegessége, hogy egy sziklába vájt teremből indítják a kabinokat.

Huashan kötélpálya, Senszhi, Kína
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: tefl Search / flickr

 

Hallyeo Waterway Observation, Tongyeong, Dél-Korea

 

Dél-Korea déli partvidékét rengeteg apró sziget szegélyezi. Ahhoz, hogy igazán élvezhessük a látványt, találnunk kell egy magaslatot. A Mireuk-hegynél jobbat nem is választhatnánk, Dél-Korea egyik legszebb kikötővárosára, Tongyeongra néz. Innen indul az ország leghosszabb, közel két kilométeres kötélpályája, a Hallyeo is. Ez visz fel minket a buddhisták számára kiemelt jelentőségű Mireuk-hegyre. A gondolák érkezési helyére kilátóteraszt építettek, de aki meg a hegy 461 méteres csúcsáról akar lenézni, arra még egy kb. félórás lépcsőzés vár. A hegy oldalában több buddhista szentély is található.

Mireuk-hegy
Galéria: Ide menjen nyaralni, ha rajong a felvonókért
Fotó: Travelo

A Yonghwasa szentéllyel szemben álló szobor pedig a romantikus szerelmesek zarándokhelye. Egy olyan nőnek állít emléket, akinek halász férje eltűnt a viharos tengeren. A nő egy csónakkal utánaindult, és ahol a férj hajója elsüllyedt, ő is belevetette magát a tengerbe. Napokkal később a történet szerint két egymást ölelő holttestet mosott a partra a tenger. Ennek a szerelemnek állítottak itt emléket a környék lakói.

Travelo tipp
Tudta, hogy Dél-Korea déli része tökéletes nyaralóhely is lehet, ha egyszer másra vágyik, mint az Európában megszokott nyarak? Talál itt csodás tengerpartot, túraútvonalakat, bambuszerdőket és izgalmas nagyvárosokat is! Puszant például "Kelet Szantorinijeként" is emlegetik. A Travelo szeptemberben a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási iroda, a Koreai Turisztikai Hivatal és a Turkish Airlines sajtóútján járt Dél-Koreában. Ha kíváncsi következő cikkeinkre a régióból, kövessen minket Facebook oldalunkon!
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek