Hatalmas káosz van Brüsszelben a vasutassztrájk miatt

Súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben pénteken a brüsszeli vasutasok sztrájkja, amely katasztrofális következményekkel járt a belföldi és a nemzetközi forgalomra is.

A vasutasok síneket foglaltak el az északi és a déli pályaudvar között, így a közlekedést teljesen le kellett állítani ezen a szakaszon - írja az MTI.

A CGSP szocialista szakszervezet felhívására a belga fővárosban dolgozó vasutasok a tervezett létszámcsökkentés ellen tiltakoztak. Központi fekvése miatt Brüsszelben futnak össze a vasúti vonalak, így a munkabeszüntetés hatásai az ország más régióiban is érződtek. Brüsszelben péntek délelőtt a vonatok 85 százaléka nem közlekedett, de fennakadások voltak Vallónia két legnagyobb városa, Liege és Charleroi között, valamint Flandriában is. Egész nap súlyos zavarok várhatóak a vasúti közlekedésben, ami a Franciaországot Belgiummal, Hollandiával és Németországgal összekötő nagysebességű vonatokat, a Thalys-expresszeket, valamint a Londont és Brüsszelt összekötő Eurostar-vonatokat is érinti.

Filip Peers, a CGSP brüsszeli vasutas szakszervezetének vezetője közölte: a csütörtök este elindított munkabeszüntetéssel az ellen tiltakoznak, hogy a kormány tervei alapján 2019-ig hat-hétezer vasutast bocsátanának el. A péntek este befejeződő akció egy forgó sztrájk első hulláma volt, október közepén Belgium más térségeiben teszik le a munkát a jobboldali kormány tervei elleni tiltakozás jegyében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek