Legendás tengerész ihlette a KLM legújabb mini porcelánházát

A KLM légitársaság szokásához híven évfordulóján mutatta be az új delfti porcelán miniatűr házat, ami ezúttal a Gorinchem városban található Hamel ház kicsinyített változata. A légitársaság a 96. születésnapját ünnepli.

 

A KLM 96. születésnapján a légitársaság elnök-vezérigazgatója, Pieter Elbers Gorinchem városában mutatta be a legújabb delfti porcelán miniatűr házat a Hamel alapítvány elnökének, Piet IJssels-nek és a Dél-koreai nagykövetnek, Jong-Hyun Choe-nak.

Fotó: KLM


A Hamel ház Gorinchem tengeri hősének legendáját eleveníti fel. Hendrick Hamel holland tengerész volt, aki 1653-ban hajótörést szenvedett Korea partjainál. A túlélők nem hagyhatták el az országot, mert az akkori király félt, hogy nem kívánt információk jutnak majd ki Koreából a világ többi részébe. Végül 13 év után Hendrick Hamelnek sikerült elmenekülnie hét társával együtt.

Hamel részletes naplót vezetett Koreában, ami abban az időben az egyetlen forrásnak minősült az országról. Történeteinek köszönhetően az országot megismerték Európában, amire a koreai nép máig büszke.

A ház amellett, hogy múzeumként üzemel, a holland és a koreai kultúra találkozásának pontja.

Fotó: KLM


A KLM jellegzetes kék színű, delfti porcelánból készült miniatűr házait a légitársaság World Business Class utasai kapják ajándékba, de az egyedi tervezésű darabok - amelyek mind különleges holland épületek élethű másolatai - ma már a gyűjtők nagy kedvencei is.

A miniatűr házak 1950 óta találhatóak meg a KLM fedélzetén.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek