Ezek a világ legjobb múzeumai

  A TripAdvisor összeállította a világ 25 legnépszerűbb múzeumának listáját, amelyben a sorrend megint csak a felhasználók véleménye alapján alakult. A lista érdekességei, hogy 11. helyre került az athéni Akropolisz múzeum, 22. lett a jeruzsálemi Yad Vashem Holokauszt Múzeum, és utolsó a ranglistán a Te Papa Új-Zélandi Múzeum. Mi azonban most a legjobb tízet mutatjuk meg.

  A rangsort a Business Insider közölte, amelyből kiderül, hogy a TripAdvisor legtöbb felhasználójának kedvence a New York-i Metropolitan Museum - amelynek állandó gyűjteménye több mint kétmillió tárgyat tartalmaz 19 részlegbe rendezve, és a felhasználók szerint tényleg egy "életre szóló élményt nyújt". Aztán második helyezést ér el a listán a párizsi Musée d'Orsay, annak ellenére, hogy bizonyos vélemények szerint néha nem könnyű megtalálni benne egy-egy konkrét műtárgyat. A dobogó harmadik helyére pedig az az Art Institute of Chicago került, amely a 260 ezer darabos műtárgy-gyűjteményével az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb alapterületű művészeti múzeumának számít (a legnagyobb alapterületű a New York- Metropolitan Museum of Art).

  Negyedik lett a madridi Museo Nacional del Prado a több mint 5000 festményével, amelyek közül noha "mindössze" 2300-at állítottak ki, de azokat három szinten, 120 teremben helyezték el. A képeket egyébként tekintélyes szoborgyűjtemény egészíti ki. Ugyanakkor sok európai első számú kedvence, a Louvre, ezúttal a világ legjobb múzeumai között az ötödik helyre került. Népszerűségéhez valószínűleg hozzájárul az is, hogy minden hónap első vasárnapján és a július 14-i francia nemzeti ünnepen ingyenes a belépés.
  A világ tíz legjobb múzeumát az alábbi galériában kattinthatja végig.

   

  1. Metropolitan Museum of Art, New York - Állandó gyűjteménye több mint kétmillió tárgyat tartalmaz, 19 múzeumi részlegbe rendezve. A Trip Advisor felhasználói szerint egy valódi életre szóló élményt nyújt
  Galéria: A világ 10 legjobb múzeuma
  Fotó: Mondadori / Europress / Getty

   

  2. Musee d'Orsay, Párizs - egyes vélemények szerint azonban nem mindig egyszerű megtalálni benne egy-egy műtárgyat
  Galéria: A világ 10 legjobb múzeuma
  Fotó: Bertrand Rindoff Petroff / Europress / Getty

   

  3. Art Institute of Chicago - 260 ezer műtárgy, jelentős impresszionista, poszt-impresszionista gyűjteménnyel. Az Egyesült Államok második legnagyobb alapterületű művészeti múzeuma (az első a Metropolitan Museum of Art).
  Galéria: A világ 10 legjobb múzeuma
  Fotó: Raymond Boyd / Europress / Getty

   

  4. Museo Nacional del Prado, Madrid - A Prado birtokában több mint 5000 festmény van, ebből 2300-at állítottak ki három szinten, 120 teremben. A képeket tekintélyes szoborgyűjtemény egészíti ki. A polgárháború (1936-1939) előtt a legjobb vásznakat Svájcba vitték, így a nehéz évek alatt ott biztonságban maradtak.
  Galéria: A világ 10 legjobb múzeuma
  Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

   

  5. Louvre, Párizs - Párizs egyik leghíresebb látnivalója 1793 óta működik múzeumként. Több mint 60000 m2-en 35000 festménynek, szobornak ad otthont. Minden hónap első vasárnapján és július 14-én ingyenes a belépés.
  Galéria: A világ 10 legjobb múzeuma
  Fotó: Christian Marquardt / Europress / Getty
  A világ legjobb múzeumai a TripAdvisor szerint:
  1. Metropolitan Museum of Art, New York
  2. Musee d'Orsay, Párizs
  3. Art Institute of Chicago
  4. Museo Nacional del Prado
  5. Louvre, Párizs
  6. Ermitázs és Téli Palota, Szentpétervár
  7. National Gallery, London
  8. Rijksmuseum, Amszterdam
  9. Vasa Museum, Stockholm
  10. A mexikói Nemzeti Embertani Múzeum
  11. Akropolisz Múzeum, Athén
  12. British Museum, London
  13. Van Gogh Museum, Amszterdam
  14. Galleria dell'Accademia, Firenze
  15. The National WWII Museum, New Orleans
  16. Pergamon Museum, Berlin
  17. The Getty művészeti múzeum, Los Angeles
  18. Smithsonian Nemzeti Légi és Űr Múzeum, Washington
  19. Ricardo Brennand Intézet, Recife, Brazília
  20. Inhotim Múzeum, Brumadinho, Brazília
  21. Nemzeti Művészeti Galéria, Washington
  22. Yad Vashem Holokauszt Múzeum, Jeruzsálem
  23. Az első kínai császár agyaghadseregének egy részét őrző Museum of Qin Terracotta Warriors and Horses, Xi'an, Kína
  24. MALBA, Buenos Aires
  25. Te Papa Új-Zélandi Múzeum
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!