A világ első korrupciómúzeuma nyílt meg Thaiföldön

A világ első korrupciómúzeuma nyílt meg Thaiföldön

A Thai Korrupció Múzeuma a héten nyitotta meg a kapuit a Bangkoki Művészeti és Kulturális Központ földszintjén, ahonnan később a thaiföldi korrupcióellenes nemzeti bizottság (NACC) épületébe költözik. A tárlaton olyan szobrokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek a délkelet-ázsiai ország tíz leghírhedtebb közelmúltbeli korrupciós botrányát idézik fel - írja az MTI.

A múzeumot megalapító thaiföldi korrupcióellenes szervezet (ACT) szerint az életnagyságú szobrok által felelevenített ügyek több mint 16 milliárd dollárjába (4391 milliárd forint) kerültek az országnak. A törvény nem teszi lehetővé, hogy a múzeum megnevezze a felvonultatott botrányok szereplőit, a szoboralakok sem felismerhetők. Az intézmény azonban sokatmondó videót tett közzé az interneten, amelynek képei alapján az ügyek azonosíthatóak. A szöveg a bűnösök elítélésére szólítja fel a lakosokat. Kiállításuk emlékeztetőként akar szolgálni a jövő nemzedékei számára - hangzik el az angol felirattal ellátott felvételen.

"Azért hoztuk létre ezt a múzeumot, hogy elmondjuk a korrupt bűnözőknek: amit tesznek, az törvénytelen, és botrányaikat senki sem törölheti ki Thaiföld történelméből és az ország lakóinak emlékezetéből" - mondta Mana Nimitmongkol, az ACT munkatársa. A Transparency International nemzetközi civil szervezet tavaly a 85. helyre sorolta Thaiföldet az úgynevezett korrupcióérzékelési index felmérését bemutató jelentésében. A 175 országot felvonultató rangsorban Thaiföld megosztott helyen végzett egyebek közt Indiával, Jamaicával és Burkina Fasóval - emlékeztetett a The Malay Mail című honlap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek