Vatikáni vasút viszi a turistákat a Castel Gandolfo-i pápai palotába

Megnyitja kapuit a látogatók előtt szombattól az olasz fővároshoz közeli Castel Gandolfo pápai rezidenciája. A turistákat a vatikáni vasútállomásról induló vonat viszi a pápai palotákhoz.

Első alkalommal lesz látogatható a Rómától húsz kilométerre délre levő palotaegyüttes, amely a 17. század első felétől szolgált az egyházfők nyári rezidenciájaként egészen 2013-ig. Ferenc pápa akaratából tavaly megnyitották a pápai palota kertjeit, mostantól pedig az Albanói tóra néző épületek is láthatók lesznek, kivéve azt a lakosztályt, ahol az utóbbi három nyáron XVI. Benedek nyugalmazott pápa töltötte pihenését - írja az MTI. 

Fotó: Dea / U. Colnago / Europress / Getty

A paloták termeiben a turisták többek között láthatják IX. Piusz Castel Gandolfóban őrzött hordozható trónusát is. Körbesétálhatnak a rezidencia birtokán is, ahonnan az itt termelt zöldséget és gyümölcsöt szállítják a Vatikánba. A palotákba szóló belépőjegy teljes ára 10 euró (több mint 3 ezer forint). Újdonságot jelent, hogy a turisták akár a Vatikánból is elindulhatnak Castel Gandolfóba: szombattól a pápai állam területén levő vasútállomásról kisvasút viszi a látogatókat a pápai rezidenciáig.

Ha a Vatikáni Múzeumba és a vatikáni kertekbe is ellátogatnak, a teljes "pápai turistacsomagot" napi 40 euróért vásárolhatják meg. Az újságírók pénteken kapnak előzetes vezetést és az alkalomból a sajtó képviselőit az a történelmi szerelvény szállítja Castel Gandolfóig, amellyel 1962-ben XXIII. János pápa utazott az olasz Loreto városába. Az újra üzembe helyezett pápai vasútvonal egyelőre csak munkaszüneti napokon működik.

Fotó: Alessandra Tarantino / MTI

 A turisták előtti megnyitással Castel Gandolfo visszaszerezheti korábbi idegenforgalmi jelentőségét. Ferenc pápa elődjei hagyományosan itt töltötték a forró nyári hónapokat, és a zarándokok ide mentek a pápák után. Az argentin pápa azonban nyáron sem hagyja el a Vatikánt, így a Castel Gandolfó-i paloták az utóbbi években üresen álltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek