A Sikoly alkotójának házát imádják a turisták

  A Sikoly alkotójának házát imádják a turisták

  A világ egyik legelismertebb festője ma a norvég Edvard Munch, 1898-ban a családjával megvásárolt Åsgårdstrandban lévő háza pedig, ahol a művész nagyon sokat időzött 1944-ben bekövetkezett haláláig, ma múzeum és norvég nemzeti kincs.

  Mekonnen Wolday / Vestfoldmuseene / Facebook

   

  A kis norvég település – amely 100 kilométerre található Oslótól, délre - 2007-ben megkapta a turistaváros besorolást, ezzel pedig azt a jogot a helyi önkormányzattól, hogy az üzletek és maga a múzeum is a hét minden napján nyitva tarthasson. Ennek örülnek is a helybéliek, meg nem is, ahogyan ez lenni szokott, de a többség büszke arra, hogy városuk világhírű lett - írja cikkében a Turizmus.com.

  A település azóta felvirágzott, ma galériák, szállodák, pékségek, bisztrók, sörözők, kávézók, élelmiszerüzletek találhatóak itt, és számos, csak nyáron nyitva tartó bár és étterem.

  A tipikus, skandináv küllemű ház ma múzeum, amely minden látogatónak megmutatja – eredeti bútorokkal – hol és hogyan élt az a festő, akinek egyik festménye az egyik aukción a világ legdrágábban eladott képe lett. A szomorú, furcsa világú, 1895-ös Sikolyon kívül – amelynek egyik változata három évvel ezelőtt 120 millió dolláros rekordáron kelt el – a tragikus sorsú Munch számos olyan festményt is alkotott, amelyek világos színvilágukkal a környék idilli világára emlékeztetnek, és inkább a szimbolizmus és a szecesszió stílusát követik.

  A mestermunkák egy része visszaadja a nyári éjszakákat, amikor szinte egyáltalán nem megy le a nap. Ezek nem annyira a sötét melankóliát sugározzák, mint általában Munch világhírű expresszionista képei, amelyek ma a világ leghíresebb múzeumaiban tekinthetők meg.

  További híreket a Turizmus.com oldalon talál. A turisztikai szakma legfrissebb híreiért pedig iratkozzon fel a Turizmus Panoráma Bulletinre!
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!