Elkobozzák Iránban az autót, ha nem megfelelően öltözött nő ül benne

A jövőben elkobozhatja a rendőrség Iránban azt az autót, amelyben fejkendőt nem vagy nem megfelelően viselő nő ül. Iránban minden nőt fejkendő, fátyol viselésére kötelez a törvény, akkor is, ha külföldi állampolgár.

"Ha a járműben olyan nő ül, aki nem megfelelően viseli a kendőjét vagy leveszi, a törvények szerint az autót lefoglalhatja a rendőrség" - közölte szerdán Tejmur Hosszeini a teheráni közlekedésrendészet feje az ISNA iráni hírügynökséggel. Eddig ezért nem járt büntetés. A jövőben ezek az esetek bíróság elé kerülnek, és a tulajdonos csak az ítélet után kaphatja vissza autóját - mondta Hosszeini, aki nem tért ki az elkobzás időtartamára.

Az 1979-es iszlám forradalom óta Iránban minden nőt fejkendő, fátyol viselésére kötelez a törvény, akkor is, ha külföldi állampolgár. Az 1990-es évek közepe óta a szokások időről időre lazultak, ezért a rendőrség az utóbbi években egyre erőteljesebben lépett fel a szabály elleni vétség esetében.

Elsősorban Teherán északi részének előkelőbb negyedeiben fordul elő gyakran, hogy a női sofőröknek a vállára csúszik a kendőjük. A konzervatívok véleménye szerint a nők ráadásul gyakran túl provokatívan öltözködnek.

A mérsékeltnek számító, 2013 júniusában megválasztott elnök, Haszan Róháni politikai és társadalmi nyitást ígért az öltözködési szabályok területén is. Ez ellen azonban zúgolódnak a keményvonalasok, akik az iszlám forradalom ideáljaihoz való visszatérést sürgetik - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek