Kirúgták a turistákat a harlemi templomok, mert nem tudnak viselkedni

Fotóznak, tiszteletlenek, és azonnal lelépnek, ha a gospel kórus abbahagyja az éneklést. A helyi vallási közösségeknél betelt a pohár.

Míg sokáig egyáltalán nem szerepelt a népszerű helyek között, Harlem 125. utcája ma turistabuszoktól zsúfolt. Az ide látogatók számára ugyanis kötelező programnak számít az, hogy részt vegyenek egy gospel istentiszteleten. A részvétel helyett talán helyesebb a "megtekintés" szót használni, és éppen ebből lett elege a helyieknek, írja a Daily Telegraph online kiadása.

Fotó: Jack Vartoogian / Getty Images

A turisták ugyanis a szertartásokat egyszerű látványosságnak tekintik, mintha egy hollywoodi film díszletei közé kerültek volna - és ennek megfelelően úgy is viselkednek, mint a moziban.

A gospel-túrákat kínáló cégek, mint például a Harlem Spirituals csoportokat szervez a templomokba, hogy az érdeklődők ne csak az internetről szerezzék a gospellel kapcsolatos tudásukat, hanem hallgassanak meg élőben is egy kórust. A helyi vallási közösségek célja azonban nem az, hogy a turistákat szórakoztassák.

Ezért a templomok egy része úgy döntött, nem engedi be a turistákat az istentiszteletre, mert nem tudnak viselkedni. Gyakran előfordul például, hogy azonnal lelépnek, ha a zene véget ér, és a szertartás közben fotóznak. Más közösségek úgy döntenek, hogy az utcán énekelnek és imádkoznak inkább.

Egy helyi a következőket javasolja azoknak a turistáknak, akik kulturáltan szeretnének gospelt hallgatni: érdemes előre megnézni a templomok weboldalát, és bejelentkezni. Itt lehet információt találni arról, hogy milyen szabályokat kell betartani a templom látogatóinak, hogy ne viselkedjenek tiszteletlenül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek