A palesztin területek legnagyobb múzeuma nyílik Rámalláhban

A palesztin területek eddigi legnagyobb történeti és művészeti múzeuma nyílik meg jövőre a Jordán folyó nyugati partján.

A Rámalláh közelében 30 millió dollárból létesülő múzeumot összekötő kapocsnak szánják a történelmi Palesztina területén élő és a világban szétszóródott palesztinok között - közölték a szervezők hétfőn.

A 3800 négyzetméteres múzeumban egymást váltó kiállítások mutatják be az elmúlt 200 év palesztin történelmét, társadalmát, kultúráját. Az első, Never-part című tárlaton olyan tárgyakat tesznek közszemlére, amelyeknek érzelmi értékük van a palesztinok számára. A projektet a Welfare Association nevű palesztin civil szervezet finanszírozza.

A megnyitót május 15-én tartják, a Nakba (Katasztrófa) napján, amelyen a palesztinok Izrael állam 1948-as megalakulását követő elmeneküléséről és elűzetéséről emlékeznek meg. A palesztin statisztikai hivatal adatai szerint már több mint 12 millió palesztin él szerte a világban. A palesztinok valamivel több mint fele a Jordán folyó nyugati partján, Kelet-Jeruzsálemben, a Gázai övezetben és Izraelben él, a környező arab országok menekülttáboraiban és a nagyvilágban szétszóródva élő palesztinok száma 5,5 millióra tehető - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek