Történelmi hellyé nyilvánították Hemingway idahói házát

  Bekerült az amerikai nemzeti történelmi helyek regiszterébe Ernest Hemingway idahói háza, ahol utolsó műveit írta 1961-ben elkövetett öngyilkossága előtt.

  A természetvédelem (Natural Conservancy) tulajdonában lévő kétszintes, 230 négyzetméteres épületet, amely Idaho szívében, Ketchumban áll, kedden vették fel a listára. Hemingway 1959-ben vásárolta meg a házat, amelyben a csak halála után kiadott Vándorünnep és Veszélyes nyár című kötetei születtek.

   

  Fotó: Francis Miller / The LIFE Picture Collection/Getty

  Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat, amely az országos regisztert vezeti, azzal indokolta a Nobel-díjas szerző házának listázását, hogy az épület adalékokkal szolgálhat Hemingway életének megismeréséhez. Történész szakértőjük, Paul Lusigan szerint az írót a vadászat és a halászat vonzotta erre a vidékre. A kutató hozzáfűzte: bár nem volt elsődleges szempont, azért Hemingway halálának körülményeit is figyelembe vették a döntés előtti mérlegelésnél.

  "A házhoz fűződik Hemingway pályájának az a szakasza, amikor már nem volt képes teljesíteni megszokott napi írói penzumát" - emlékeztetett Lusigan. Az ötvenes években épült házban az író rengeteg személyes holmija található meg, amelyet csak ritkán láthat a közönség. A természetvédelmi hatóság szigorú szabályai miatt csupán meghívottak látogathatják a házat. Az épületet az író 1986-ban elhunyt özvegye, Mary Hemingway adományozta a természetvédelemnek. A szervezet előbb irodának használta, de egy idő után szűkössé vált, és más helyszínre költöztek.

  Lusigan szerint a házban a század közepén megállt az idő: ami igazán elképesztő, hogy minden tárgy úgy maradt ott, ahogy Hemingway hagyta. A csizmái a kandalló mellett állnak, az utazóbőröndje is ott van. A nemzeti történelmi helyek regiszterében már öt olyan ház szerepel, ahol Hemingway élt vagy jelentősebb időt töltött el. Ezek közül Key West-i egykori otthonát keresi fel a legtöbb érdeklődő.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!