A holland művészi kempingben palack formájú kuckóban is alhat

A holland művészi kempingben palack formájú kuckóban is alhat

Ha valaki most az Amszterdam keleti részében elterülő IJburg kerületében jár, egészen különös kemping-élményben lehet része. A hollandok mesterséges szigetépítéséről híres Centrumeiland homokos területén ugyanis 14 különböző méretű, stílusú és egészen meglepő formájú lakókapszulát fog látni, amely gyakorlatilag művészeti alkotásként és egyben új turistalátványosságként sorakozik. 

Galéria: Urban CampsiteFotó: Urban Campsite

A brit Telegraph magazin épp tegnap írt arról, hogy a garantáltan különleges alvásélményt kínáló Városi kemping tengerpartját néhány hete egy művészi csoport kreatív lakókuckói lepték el, hogy megmutassák, hogyan lehet élhető, kreatív városi kempinget létrehozni és működtetni a tengerparton. 

Galéria: Urban CampsiteFotó: Urban Campsite

Ebben a kempingben a flaska formájú hálószobától kezdve, az újrahasznosított anyagokból és raklapokból készült jégkunyhót imitáló sátoron át akár kézi gránát alakzatra épített szállást is találunk. A gyerekkel érkező családok pedig még egy trambulin alá is befekhetnek, amely egyúttal a sátorhoz rögzített szórakoztatásért felelős tetőként szolgál.

Aztán van olyan házszerkezet, amelynek különlegességét a nap vagy éppen a közeli IJ folyó felé forgathatósága adja, míg egy másik sokszög alakúra tervezettnek a két szobáját összekötő egy méteres keresztmetszetű közlekedő folyosója. Az egyik őrbódészerű ház alsó szintjéhez külön terasz-hangulatot imitáló ülősarok jár, míg egy másikhoz egy bányász csille kocsiból kialakított, amolyan fapados, finn dézsafürdő. 

Galéria: Urban CampsiteFotó: Urban Campsite

A lakóegységek minimális felszereltségéből persze kiderül, hogy a tervezők mindennél jobban fókuszáltak a külsőségekre - az alaprajzok vázlatpapírra skiccelésekor a kényelem és a praktikum helyett pusztán a szárnyaló fantázia volt a legfőbb hívószó. De ez egyáltalán nem von le az élhetőségi faktorából, hiszen aki nagyon vágyik a civilizációra, a tábortól alig öt perces sétára találja meg a kikötő éttermeit, a közeli üzleteket és a vasútállomást, ahonnan 20 perc alatt Amszterdam központi pályaudvarára juthat. 

Galéria: Urban CampsiteFotó: Urban Campsite

A főző- és tisztálkodóhelyek természetesen közösek, egy félköríves szabadtéri ülőgarnitúra öleli körbe az esténként fellobbanó tábortűzért felelős farakást. De van egy kisebb épület a közös konyhának egy tűzhellyel, és egy társalkodó helyiség is függőággyal a közepén. A vendégek a szükségleteiket a Törzsi WC Toronynak nevezett négy darab, emelvényre helyezett bódéban intézhetik, a fürdést pedig egy gigantikus tartályból, a nap által felmelegített víz takarékos csordogálásával kell megoldaniuk. A kempingezőknek a ruháikon kívül mindössze törölközőt és piperecuccaikat kell magukkal vinniük.

Az egészen különleges kempingezési élményeket garantáló alvókapszulákat egy éjszakára 85 és 120 euró közötti áron lehet kibérelni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek