Beszántják Atlantic Cityt: vége a kaszinóparadicsomnak

Ami sikerült Las Vegasnak, az nem jött be Atlantic Citynek. Az arizónai sivatag kietlen forróságában továbbra is virágzik a szerencsejátékosok Mekkája, míg a sokkal jobban megközelíthető helyen - és sokkal kellemesebb klímával rendelkező - Atlantic City végóráit járja.

A kaszinóturisták ugyanis egyre kevesebben vannak, és egyre kevesebbet költenek. Ezt látták meg a las vegasi nagyfőnökök, és évekkel ezelőtt átállították a váltókat. Ma már a félkarú rablók helyett hatalmas konferenciák, és lélegzetelállító show-k – többek közt a Cirque de Soleil pazar műsorai – jelentik a legnagyobb vonzóerőt.

Cirque du Soleil, Las Vegas
Galéria: Beszántják Atlantic Cityt: vége a kaszinóparadicsomnak
(Fotó: Christopher Polk / Europress / Getty)

 Atlantic City pedig csak vergődik. Sőt, a helyzet még ennél is rosszabb. Az ott működő 12 kaszinó közül kettő már bezárt, és idén nyáron már nem nyitott ki a város legelegánsabb és legnagyobb hotel komplexuma, a Revel sem. Pedig a kétmilliárd dolláros befektetéssel létrehozott felhőkarcolót egyenesen megváltónak tartották. A lenyűgözően szép, két éjszakai bárral, 13 étteremmel, és két színházteremmel ellátott szállodától azt várták, hogy felpezsdíti az életet, megsokszorozza a látogatók számát, és újra divatba hozza a várost. Nem így történt.

A Revel egy év alatt kétszer ment csődbe, és legutóbb már eladni kényszerültek a tulajdonosok: mégpedig alig 110 millió dollárért. Amerika második legmagasabb épülete azóta zárva, és kérdéses, hogy valaha kinyit-e szálloda-kaszinóként. De nem jó a helyzet a város többi „intézményénél" sem. A Trump Plazát tavaly szeptemberben csukták be, az amerikai ingatlanmágnás másik befektetése a Taj Mahal pedig csődvédelem alatt áll.

The Trump Plaza
Galéria: Beszántják Atlantic Cityt: vége a kaszinóparadicsomnak
(Fotó: Bloomberg / Europress / Getty)

 A legnagyobb megdöbbenést mégsem ez, hanem a város legendás kaszinójának a Snowboat Casino Hotelnek a csődje jelentette. A valaha pompás szállodát 18 millió (!) dollárért adták el – jobb híján egy oktatási intézménynek. A vevő a Stockon State University, amely egyetemi kampusszá akarta átalakítani, de ezt a szomszédos Taj Mahal megtorpedózta, mondván nem akarja, hogy az egyetemisták beslisszoljanak a kaszinóba.

Atlantic City városát is megroggyantotta a kaszinóbiznisz hanyatlása. A valamikor virágzó óceánparti település az adókiesések miatt már félmilliárd dolláros hiánnyal zárta tavalyi költségvetését. Ennek következtében a polgármesteri hivatal dolgozóinak jelentő részét leépítette. A parkok és közterek fenntartásáért felelős osztály munkavállalóinak 80 százalékát volt kénytelen elbocsátani. A szállodák és játéktermek tavaly 8000 munkatársukat eresztették szélnek – sokan közülük éppen Las Vegasban találtak munkát.

Travelo tipp
Olvassa el Las Vegasról szóló cikkünket is! Ha pedig már a Nyugati parton jár, mindenképp nézze meg San Franciscót, a Yosemite Nemzeti Parkot, a Devil's Postpile bazaltorgonáit! Partnereink Fly&Drive és a körutazásos ajánlatait itt találja.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek