A vörös 50 árnyalata: így pompázik a török sós tó

A vörös 50 árnyalata: így pompázik a török sós tó.

A Tuz Gölü, jelentése alapján is csak sósnak nevezett tó, Törökország második legnagyobb tava, átlag két méteres vízszinttel. A nyári hónapokban a 33 százalékos sótartalmú tó nagy része kiszárad, a szikes tó kiszáradt medréből évente háromszázezer tonna sót termelnek ki. 

Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

A szárazabb hónapokban pedig Törökország legnagyobb, ilyen jellegű természeti-látványosságának számít. Mérete ugyanis erősen függ a lehullott csapadék mennyiségétől. A turisták sokszor egészen a közepéig is be tudnak sétálni, hogy szemügyre vehessék a sóból összeálló kisebb-nagyobb kupolaszerű képződményeket. Ezek messziről nézve pont olyanok, mint egy sóból felépített alkalmi jurtatábor.

Fotó: Anadolu Agency / Europress / Getty

A Tuz Gölü-öbölben egy nagyobb sólepárló üzem működik, amelynek környékén - ahol többnyire mindig található valamennyi víz a mederben - a kifejezetten magas sótartalmat kedvelő mikrobák egyes alfajai színezik vörösre a vizet. Ilyenkor, az algáknak köszönhetően halvány rózsaszín és mély karmazsinvörös árnyalatokban váltakozik a tó teljes vízfelülete - írja a Mashable.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek