Elkezdődött a világ legőrültebb és legveszélyesebb fesztiválja

  Az észak-spanyolországi Pamplonában július 6-án kezdődik a San Fermín fesztivál, melynek fő attrakciója a világhírű bikafuttatás, amelyen a sebesültek száma minden évben több százra rúg. Fotósorozat következik.

  A San Fermín vértanú, Pamplona védőszentje tiszteletére rendezett fesztivált minden évben július 6-án délben a városháza erkélyéről kilőtt rakétával nyitják meg a hagyományos baszk viseletbe öltözött tömeg előtt – írja az MTI.

  A következő nap reggelétől aztán naponta több ezer helybéli és turista bizonyítja bátorságát, vagy kockáztatja testi épségét a köztudottan életveszélyes bikafuttatásokon. Bemutatjuk az idei fesztivál első napjáról készült felvételeket.

  A legenda szerint a harmadik században élt Fermín egy római szenátor kereszténységre áttért, jámbor lelkű fia volt. Őt választották meg Pamplona első püspökének, és 303-ban egy galliai térítőútján fejezték le. San Fermín vértanú Pamplona védőszentje, Navarra társpatrónusa, a csizmadiák, a borkereskedők és a pékek védőszentje.
  Galéria: San Fermín fesztivál Pamplonában
  Fotó: Andres Kudacki / MTI
  A helybéliek szerint a szent Pamplonában halt mártírhalált és egy bika után kötve hurcolták végig a város utcáin. Az eleinte kétnapos Fiera de San Fermín, vagy ahogy a helyiek nevezik, sanfermines egyre tovább tartott, egyre több látványossággal bővült és egyre többen vettek részt rajta.
  Galéria: San Fermín fesztivál Pamplonában
  Fotó: Andres Kudacki / MTI
  A napjainkban már kilencnapos ünnep a múlt században Hemingway közreműködésével vált világhírűvé, aki 1923-ban látta először a bikafuttatást, melynek 1926-ban megjelent A nap is felkel című regényében irodalmi emléket állított. Műve felkeltette az angolszászok érdeklődését a szokatlan látványosság iránt, amelyre ma már a világ minden tájáról özönlenek az emberek. A kétszázezer lakosú Pamplona utcáit ilyenkor egymillió turista lepi el, akik féktelen mulatozással töltik a világ legőrültebb fesztiválját.
  Galéria: San Fermín fesztivál Pamplonában
  Fotó: Andres Kudacki / MTI
  A bikafuttatás menete évtizedek óta szinte változatlan. Reggel nyolc órakor rakéta fellövésével jelzik, hogy a karámból hat békés természetű ökör kíséretében kiengedték a hat viadalra szánt, felajzott bikát. A 600 kilogrammos kolosszusok előtt a mindössze egy összetekert újsággal felfegyverkezett futók rohannak végig az óváros kordonokkal védett, szűk utcácskáin. A bikaviadal-arénáig mindössze 825 métert kell megtenniük, de a csupán három-négy percig tartó futás így is baleset- és életveszélyes.
  Galéria: San Fermín fesztivál Pamplonában
  Fotó: Andres Kudacki / MTI
  A baszk ruhát viselő, tapasztalt helyi futók, a mozók egyfajta művészetnek tekintik a vágtát. Komolyan edzenek azért, hogy a futásuk szép legyen, és indulás előtt Fermín szobra előtt, énekelve kérik a szent áldását. Közöttük, a néhány ezer fős tömegben tapasztalatlan turisták tolonganak, akik gyakran éjszakai dorbézolás után állnak a bikák elé, és nem riadnak vissza az egyébként szigorúan tilos ingerlésüktől sem, veszélybe sodorva futótársaikat. Az 1924 óta eltelt évtizedekben a feljegyzések szerint 15 ember vesztette életét a vágtában, a sebesültek száma pedig évente több százra rúg. Legutóbb 2009-ben öklelt halálra egy bika egy 27 éves madridi férfit.
  Galéria: San Fermín fesztivál Pamplonában
  Fotó: Jesus Diges / MTI

  A képekre kattintva megnyílik a galériánk!

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!