Végre búcsút inthetünk a roamingnak

Végre búcsút inthetünk a roamingnak

Kedd hajnalra, 12 órán át tartó maratoni tárgyalás után megszületett a megállapodás Brüsszelben az EU soros lett elnöksége és az Európai Parlament között arról, hogy az Európai Unióban eltörlik a barangolási (roaming-) díjakat 2017. június 15-től – adta hírül az MTI. Ehhez az alkuhoz még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk, az egyetértés „beszerzéséről" már nem a lett, hanem a július elsején hivatalba lépő luxemburgi EU-elnökségnek kell majd gondoskodnia.

Fotó: Miwok / flickr

A 2017-es eltörlés a kompromisszum értelmében annyiban nem lesz teljes és feltétlen, hogy az uniós tagországok közötti mobil távközlési szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak megmarad a joguk az úgynevezett tisztességes felhasználási irányelvek alkalmazására, amelyek alapján továbbra is díjkötelezettséggel sújtható a „visszaélésszerű barangolás". Az olyan mobilhasználat, amelyet nem a mobilkészüléket regisztráló tagországban folytatnak, akkor nem minősül visszaélésszerűnek, ha időnkénti utazáshoz kapcsolódik.

Az országhatárokat átlépő, „barangolásos mobilhasználat" különdíját lépcsőzetesen számolják fel, és már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingdíjak az EU-n belül. Jövő április 30-án újabb díjcsökkentést hajtanak végre, onnantól kezdve legfeljebb percenként 5 eurócentes roamingdíj felszámítására kell csak készülni telefonáláskor, 2 centet sms-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 centet lehet majd csak felszámítani.

Az Európai Parlament a roamingdíjak mielőbbi eltörlése mellett lett volna, a tagállami kormányokat megjelenítő Tanácsban azonban ezt nem sikerült keresztülvinni, ezért került sor az uniós intézményközi egyeztetésre, amely a mostani megállapodáshoz vezetett.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek