Vályogtéglás épületben nyílt meg Izrael első kortárs arab múzeuma

Vályogtéglás épületben nyílt meg Izrael első kortárs arab múzeuma

A béke és a párbeszéd elősegítése a célja Izrael első kortárs arab múzeumának, amelyet az észak-izraeli Szahninban nyitott meg Nehama Rivlin, az izraeli államfő felesége - írja az MTI.

Eddig elsősorban az első ligában játszó focicsapatáról volt nevezetes a Szahnin nevű arabok lakta városka, ahol szerda este Amoca néven egy új, kortárs művészetet bemutató múzeum nyitotta meg kapuit. "Eljött az idő annak felismerésére, hogy nem párhuzamos terekben élünk, hanem egy térben, amelyben találkoznunk kell egymással, nem idegenekként és ellenségekként, hanem partnerekként" - mondta Rivlin megnyitó beszédében.

A megnyitó kiállítás címe Hivar, ami arabul párbeszédet jelent. Mégpedig olyan nyugodt beszélgetés két vagy több ember között, amelynek célja, hogy adott kérdésben egyetértésre jussanak. A több mint negyven műalkotás között vannak képek, fotók, videó, valamint kalligráfia, kollázs és hímzés is. Több munka népművészeti elemeket is rejt, sőt akad kalligráfia is Korán idézettel.

A múzeum gyűjteményében mintegy kétszáz alkotás található Izraelből és a nagyvilágból. A bemutatóhelyet két izraeli zsidó művész, Belu-Simion Fainaru szobrász és Avitál Bár Sáj, a Mediterrán Biennále nevű kiállítás kurátora, valamint a szahnini városháza kezdeményezte. Igazgatását a két alapítóművész vállalta. A kiállítóhely célja, hogy újfajta kulturális együttműködést hozzon létre arabok és zsidók között, de már a megnyitó kétszeri elhalasztása is jelzi, hogy rögös út vezet a közös gondolkodáshoz.

Először tavaly ősszel akarták felavatni az új intézményt, de a nyári gázai háború miatt későbbre tolták az időpontot, majd télen ismét elhalasztották az eseményt zsidók és arabok közti feszültségek miatt. Szahninban mindeddig a több millió dolláros katari adományából felhúzott, a múzeumtól egy sarokra lévő focistadion volt. Ezt azért kapták, mert a Bné Szahnin, a város csapata kiválóan szerepelt az izraeli első osztályú ligában.

Az új múzeum nem kap állami támogatást a kulturális minisztériumtól, a helyi hatóság pedig csak a takarítási és a fenntartási költségeket tudja fizetni. Ezért egy már létező, ökológiailag fenntartható épületben helyezték el, ahol eddig a környezet kímélésére tanították a gyerekeket. A vályogtéglákból rakott, szél és napenergiával működtetett, egyszerre hagyományos és újszerű építmény az alapítók szerint megfelelő otthont ad a műalkotásoknak. Az új múzeum ösztöndíjak segítségével izraeli és külföldi művészek vendégül látását is tervezi, hogy Szahninban alkotói műhelyek szülessenek a helyiek és a távolabbi közönség gazdagítására.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek