Újra látogathatóak Nepál megrongálódott világörökségei

Újra látogathatóak Nepál megrongálódott világörökségei

 Újranyitották Nepálban a himalájai országot nemrég sújtó földrengések nyomán megrongálódott világörökségi helyszínek egy részét. A kormány azt reméli, hogy a lépéssel sikerül visszacsalogatni a külföldi turistákat – írja az MTI. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő hét helyszínből hétfőtől hatot lehet újra látogatni.

Patan a földrengések előttFotó: Carlos Adampol Galindo / flickr

 "Arra buzdítjuk az embereket, hogy töltsék a vakációjukat Nepálban, és segítsenek újjáépíteni az országot" - nyilatkozta Kripasur Sherpa nepáli turisztikai miniszter a Katmandu szomszédságában fekvő Bhaktapurban, amely egyike az ismét látogatható helyszíneknek. A nepáli régészeti minisztérium illetékese szerint mostanra elvégezték a szükséges lépéseket a látogatók biztonságának garantálása érdekében, de biztos ami biztos, egyes területeken védősisakokkal is ellátják a turistákat.

Az UNESCO azonban a múlt héten aggodalmát fejezte ki a megrongálódott helyszínekkel kapcsolatban és fokozott óvatosságra intette a turistákat, azt kérve, hogy ha tehetik, gondolják át újra az utazásukat. Továbbá arra kérték a nepáli kormányt, hogy ne engedje a turistákat olyan helyszínek közelébe, amelyek még mindig veszélyesnek minősülnek.

Patan a földrengések utánFotó: Omar Havana / Europress / Getty

 Az április 25-i és május 12-i rengések több mint 8700 ember halálát okozták, és több százezer épületet rongáltak meg Nepálban, köztük régi templomokat, palotákat és más fontos történelmi épületeket is. Mintegy 741 műemlék épület sérült meg, melyek helyreállítása legalább 18 millió dollárba (csaknem 5 milliárd forintba) fog kerülni. Évente nagyjából 800 ezer külföldi turista látogat el a himalájai országba, ezért Nepál nemzetközi adományozókat vár a jövő hétre Katmanduba, hogy minél több pénzt sikerüljön összegyűjtenie az újjáépítésekre, mielőtt még a turisták teljesen „lemondanának" Nepálról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek