Ezerötszáz éves bizánci romokra bukkantak Jeruzsálemnél

Ezerötszáz éves bizánci romokra bukkantak Jeruzsálemnél

A bizánci korból származó ezerötszáz éves templom és pihenőhely maradványaira bukkantak a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő út bővítésénél dolgozó munkások – adta hírül az MTI. A romokra Jeruzsálem nyugati térségében, Abu Gos arab falu mellett találtak rá.

Jeruzsálem látképeFotó: David Poe / flickr

A tizenhat méter hosszú templom, amelyet az útépítők felfedezése után a régészek feltártak, egykor a közeli Ejn Naka nevű forrás szomszédságában állt. A templom egyik oldalkápolnájában fehér mozaikpadló nyomait tárták fel, az egykori imahely északi csücskében pedig egy négylevelű lóhere alakú, keresztet szimbolizáló keresztelőmedencét is találtak. A romok közül előbukkant festékmaradványokból arra következtetnek a szakértők, hogy egykor freskók boríthatták az épület falait. A templom nyugati falánál valamikor lakóhelyiségek és raktárak lehettek, az egyik helyiségben pedig rengeteg cserépmaradványt találtak.

Anett Nagar, a feltárás vezetője elmesélte, hogy az épületeket feltehetően az utazók kiszolgálására építették a Földközi tenger partjától Jeruzsálembe vezető római kori út mellé a Bizánci Birodalom idején, a környéken ugyanis már több hasonló települést is találtak. "Olajlámpások, érmék, különleges üvegedények, márvány töredékek és gyöngyház kagylók tanúskodnak az utazóknak fenntartott pihenőhely élénk múltjáról" – számolt be Joli Svarc, a régészek szóvivője.

Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság jelenlegi területén a Római Birodalom után több mint háromszáz évig a Bizánci Birodalom uralkodott (i. sz. 324 és 638 között), amelyet később az arab kalifátusok, majd a keresztesek fennhatósága követett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek