Mohaemberek vonultak egy spanyol kisvárosban a hétvégén

Mohaemberek vonultak egy spanyol kisvárosban a hétvégén

 

Mohajelmezbe öltözött emberek vonultak a hétvégén a közép-nyugat spanyolországi Bejar településen, így emlékezve arra a cselre, amellyel 800 évvel ezelőtt a helyiek visszafoglalták a várost a megszálló móroktól – számolt be az eseményről a spanyol sajtó hétfőn.

Galéria: Mohaemberek vonultak egy spanyol kisvárosban a hétvégénFotó: Pablo Blazquez Dominguez / Europress / Getty

 Az ünnepség főszereplője az a hat szerencsés kiválasztott férfi és nő volt, akiket a felvonulás előtt moharuhába varrtak. A növény tetőtől talpig beborította őket, csak az arcuk látszott ki.

A mintegy húszkilós ruhában órákat töltöttek el, több mint harminc fokban vonultak végig a virágokkal feldíszített kisvároson. A megpróbáltatások ellenére sokan szeretnének mohaemberek lenni, erre a szerepre várólista van Bejarban.

A felvonulás eredete 800 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor a település mór uralom alatt állt. A hagyomány szerint a helyiek ki akarták űzni a megszállókat, ezért mohával borították ruháikat, hogy közel jussanak az erődhöz. Meglepték a mór őröket, akik megijedtek a furcsa, szörnyszerű lényektől és elmenekültek. Az 1200 mohaembernek így sikerült bejutnia az erődbe és elfoglalnia azt.

Galéria: Mohaemberek vonultak egy spanyol kisvárosban a hétvégénFotó: Pablo Blazquez Dominguez / Europress / Getty

 A keresztények győzelmét a muzulmánok felett 1397 óta ünneplik meg Bejarban a mohaemberek felvonulásával, amely egyben egy vallási körmenet is.

A látványosságra most is, mint minden évben ezrek voltak kíváncsiak, írja az MTI.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek