Tiszta Toszkána! Csak éppen sokkal közelebb van

Szlovénia nyugati csücskében rejtőzik Toszkána kistesója, Brda. Van itt minden, ami miatt bolondulunk a mediterrán életérzésért: friss hozzávalókból készült mennyei fogások, remek borok, aprócska középkori falvak, szőlőskertek és olajfák. Csak éppen sokkal közelebb van, mint Siena és környéke.

Az aprócska Szlovéniában éppen amelyik határ közelében járunk, olyan a táj: Ausztriánál alpesi, a magyar határ közelében olyan, mintha otthon lennénk, a tengerparton egyszerre juthat eszünkbe Horvátország és Olaszország. Az Udinétől csupán 30 kilométerre található rész pedig tiszta Toszkána.

Mini Toszkána? Komolyan? Komolyan.

Amikor először hallottam róla, hogy a helyiek "mini Toszkánának" becézik a Brda nevű községet, lesajnálóan mosolyogtam, mert azt hittem, csak egy nyomokban hasonlító dombért vannak úgy oda. Tévedtem: az életérzés középkori településekkel a dombtetőn, citromfákkal, szőlőtőkékkel és olajfákkal a domboldalban kísértetiesen hasonló.

Citrom és panoráma
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

Brda községe Szlovénia nyugati csücskében található. Olaszország, a türkizkék vizű Soča-folyó, a Sabotin és a Korada hegyek határolják. Mediterrán klímájának köszönhetően Szlovénia egyik legfontosabb bortermelő mikrorégiója, de a cseresznye, barack, körte, füge és olíva termesztése is jelentős. Nagy hotelek helyett családi panziókat, kiadó apartmanokat, falusi vendéglátó helyeket találunk itt. Az itt élők az apróságokra rácsodálkozó, ráérős tempójú turizmusban hisznek. A környék felfedezéséhez környezetbarát, elektromos autókat, robogókat és kerékpárokat lehet bérelni.

Kilátás a Gonjače kilátóból
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

Brda legfontosabb látnivalója maga az elképesztő panoráma, melyet az ingyenesen látogatható, 23 méter magas Gonjače kilátóról lehet a legjobban megcsodálni. Tiszta időben az Alpok vonulatai éppúgy látszanak, mint a Trieszti-öböl kékje. Innen nem messze található Šmartno faluja, melybe az 1976-os földrengés pusztítása óta nemrég kezdett csak visszatérni az élet. Uniós támogatásból sorra újulnak meg a városka középkori épületei, a macskaköves utcákon egyre nyílnak a hangulatos kávézók és éttermek, valamint a kézműves termékeket árusító kis üzletek – olívás szappantól a jópofa ékszerekig van itt minden.

Šmartno
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

Ha erre járnak, a környék egyik legszebb reneszánsz kastélyát, a 17. században épült dobrovói kastélyt is kár lenne kihagyni. A kastélyban csodás dísztermeket láthatunk, emellett éttermet, szuvenírboltot és turistainformációs irodát találunk.

A konyha is olaszos

A Šmartnótól nem messze található Kmetija Štekar vendégházban hihetetlen panoráma, élénk színű, mediterrán stílusú épület, egy délutáni szundihoz stratégiailag tökéletesen elhelyezett függőágy, és egy mennyei ebéd fogadja a betérőt. A hangulatos étteremben ottjártunkkor a tulajdonos szolgálta fel a házias, gazdag ízű ételeket.

Függőágy délutáni szundihoz
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

Előételnek az olasz frittata helyi megfelelőjét, és házi felvágottakat kaptunk, majd gnocchi érkezett pirított szalonnával. A főétel vadspárga, fehér polenta és sült kolbász volt, desszertnek citrommal megbolondított almás rétest ettünk. Különösen tetszett, hogy szezon lévén a mennyei vadspárgát érkezésünk előtt szedték a közeli erdőben, az ételek receptjei pedig a tulaj anyukájától származnak. És persze az ebédhez kóstolt különleges, 2008-as évjáratú, narancs színű bor is az itteni borospincében készült.

Ebéd, Kmetija Štekar
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

 A helyiek elmondása szerint a narancs boroknak az elmúlt pár évben lett nagy keletje. Jelenleg nagyjából tíz pincészet van, ahol visszatértek ehhez a tradicionális technikához. "A narancs bor fehér szőlőből készül, nevét a fehérborokhoz képest sötétebb, sokszor narancsba hajló színéről kapta, amelyet a hosszan tartó héjon erjesztésnek (és tartásnak) és az alacsonyabb kénezésnek köszönhet ez a bortípus" – írja az eljárásról a Terra Hungarica blog. Nagyon különleges, mindenképp kóstolják meg, ha erre járnak!

Különleges borok és a legjobb fagyi nyomában

Szlovénia másik jellegzetes bortermelő vidéke, Vipava innen ötven kilométerre fekszik. Bár a táj nem olyan lenyűgöző, mint Brdában, a mediterrán életérzés errefelé is tagadhatatlanul jelen van. A városka színes házikós főterének teraszain pont olyan hangerővel és vidámsággal zajlik az élet a kávéscsészék felett, mintha Olaszországban járnánk. Egyedül a téren parkoló autók rondítanak bele az összképbe, de reméljük egyszer ide is elér Ljubljanából az autómentes belváros mozgalom.

Vipavának egyébként van magyar vonatkozása is, a város határában, a legmenőbb esküvői helyszínnek számító Zemona birtoktól nem messze áll Rostás Pál huszár szobra. "Egész alakos szobrát, amely egyben Rostás Pál síremléke is, 1845-ben avatták fel. A szobor költségeit azon bajtársai finanszírozták, akik megmenekülésüket önfeláldozó haditettének köszönhették" – írja róla a Köztérkép.

Vinotéka, Vipava
Galéria: Toszkána Szlovéniában
mimi / Travelo

 A főtéren találjuk a helyi turisztikai irodát, ahol egy pofás vinotékát is kialakítottak. Itt elvileg ugyanolyan árakon vásárolhatunk bort, mintha a termelőkhöz látogattunk volna el. Ha különlegességre vágynak, a két helyi szőlőfajtából készülő bort, a parfümös pinelát, és a citrusos, fűszeres, különleges aromájú zelent kóstolják meg. Szintén a főtéren van az ország állítólag egyik legjobb fagyizója, a Bar Pri Marjanci – van, aki Ljubljanából is elzarándokol ide, majd hosszasan várja a sorát érte.

Újságírónk a szlovén idegenforgalmi hivatal, a Spirit Slovenia sajtóútján járta be Vipavát és Brdát.

Várja a napfényes Szeged!
Szeged az ország egyik leghangulatosabb, legváltozatosabb városa. Mi teszi vonzóvá? A belváros szecessziós és eklektikus épületei, mediterrán teraszai, nyüzsgő forgataga. Továbbá a szabadtéri rendezvények, fesztiválok széles választéka, a szegedi halászlé, a Tisza nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek, nemzetközi sportesemények és a napfény, a napsütéses órák száma itt eléri a 2200 óra/évet. Kipróbálná? Töltse ki a kérdőívet, szegedi hétvégét nyerhet! (X)
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek