John Wayne emlékmúzeum nyílik a westernhős szülővárosában

  A westernhős John Wayne életét, pályafutását és helyi kötődéseit idézi fel az a múzeum, amely a hét végén nyílik meg a színész iowai szülővárosában.

  Az új, 567 négyzetméteres múzeum abban a háztömbben nyílik meg szombaton, ahol Wayne szülőháza áll. A kiállításon megtekinthetők a színész filmes kosztümjei, Andy Warhol aláírt Wayne-portréja és a színész hatalmas 1972-es Pontiac Grand Safari autója is. Felállították a múzeumban utolsó, 1976-os filmje, A mesterlövész egy jellegzetes díszletét is: az ivót, ahol egy verekedés zajlik - írja az MTI.

   

  Fotó: John Wayne Birthplace Museum

  Wayne 1907-ben Marion Robert Morrison néven jött a világra Wintersetben. Bár már egészen fiatalon Kaliforniába került, helyi kötődéseire nagyon büszkék szülővárosában. Fából épült kis szülőházát már korábban múzeummá alakították és a városban áll nagy bronzszobra is, amely az elmaradhatatlan cowboykalapban ábrázolja.

  "A kisvárosokat történelmük megosztása tartja életben" - fogalmazott az ötezres lélekszámú Winterset egy boltosa, aki John Wayne-relikviákat is árul az üzletében. "John Wayne történelmünk része" - fűzte hozzá.

  A múzeum kiállított tárgyai között szerepel egy hamutartó a jachtjáról, a pénztárcája, személyes notesze, címekkel, köztük az akkori kaliforniai kormányzó, Ronald Reagan elérhetőségével, és a gyűjtemény része a szemvédő is, amelyben A félszemű seriff főszerepét játszotta.

  Brian Downes, a 2,5 millió dollárnyi támogatásból és adományokból elkészült múzeum ügyvezető igazgatója elmondta: azért hoztak létre új múzeumot, mert a szülőházában tett látogatás nem elégítette ki az 1979-ben elhunyt filmsztár rajongóit.

  A Wayne szülőházában a turistákat fogadó idegenvezető, Ruth Reed arról számolt be, hogy a néhai sztár iránti érdeklődés töretlen. A világ minden tájáról érkeznek a városba a tisztelői. "Az emberek fejében még mindig a tíz legnagyobb mozisztár közé tartozik" - jelentette ki Reed.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!