Kínában évente 200 új múzeum nyílik

Kínában évente 200 új múzeum nyílik.

Évente átlagosan 200 múzeum nyílt Kínában az elmúlt évtizedben. Tavaly a regisztrált intézmények száma 345-tel szaporodott, országosan már több mint 4500 múzeum van - írja az MTI egy konferenciára hivatkozva, amelyet a múzeumok nemzetköz napja alkalmából tartottak hétfőn Hopej tartomány székhelyén.

Az intézmények többsége állami tulajdonú, körülbelül az egyötödük van magánkézben. De az utóbbiak száma 2009-hez képest megháromszorozódott, amit a középosztály megerősödésével, piaci tendenciákkal magyarázták a szakemberek. A konferencia egyik fő pontja az ilyen múzeumokkal szemben támasztandó minőségi előírások sürgetése volt, hogy a turisták megfelelő körülmények között, valós műtárgyakat láthassanak mindenhol.

A Shijiazhuangban tartott konferencián bemutatták az elmúlt év tíz legkiemelkedőbb kiállítását is, s külön kiemelték azt az évfordulós tárlatot, amelyen megemlékeztek a Csin-dinasztia (kr.e. 221-206) és a kínai császárság megalapítója, Csin Si Huang-ti császár 56 négyzetkilométeren elterülő hsziani mauzóleumának - a világ legnagyobb síremlékének -, valamint a hozzá kapcsolódó több mint 7000 agyagkatona alkotta hadsereg feltárásának 40 évéről. Ennek fő attrakciója volt 37 műtárgy, köztük nyolc, 1998-ban kiásott, különleges, színes harcos bemutatása.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek