Négyezer ötszáz éves királyszobor-töredéket találtak Egyiptomban

Négyezer ötszáz éves királyszobor-töredéket találtak Egyiptomban

Szahuré fáraó négyezer ötszáz éves szobrának töredékét tárták fel Egyiptomban, az Asszuáni kormányzóságban belga régészek - írja az MTI.

A 21,7 centiméteres, fej nélküli torzó egy körülbelül 70 centiméteres homokkőszobor töredéke. Hogy kit ábrázol a szobor, azt az uralkodó kartusa alapján állapították meg. (A kártus az a hosszúkás keret, amelybe a fáraók, a királynék és a királyi család egyéb tagjainak nevét írták hieroglifákkal.)

Szahuré Nebhau fáraó az V. dinasztia második királya, az időszámításunk előtti 25. században irányította Egyiptomot. Uralkodása alatt Egyiptom kereskedelmi kapcsolatokat létesített levantei partvidékkel, s több expedíciót indított a mai Libanon területére, ahonnan cédrusfát importált.

Mamdúh Mohamed Güd ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter rendkívülinek nevezte a leletet, hiszen eddig Szahuré fáraónak csupán két szobra került napvilágra - az egyik a New York-i Metropolitán Múzeumban, a másik a kairói Egyiptomi Múzeumban látható.

A belga expedíció 2009 óta végez ásatásokat a predinasztikus korszak fontos településén, az ókori Per-Nehenben, a mai Kóm el-Ahmarban. A Nílus keleti partján lévő lelőhelyen eddig számos sziklasírt tártak fel, amelyek a korabeli elit számára szolgáltak végső nyughelyül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek